Druivenjam met kaneel en vanille maken

Bij onze familie hangt een overvloed aan blauwe druiven in de tuin. Wij maken dus regelmatig ook druivenjam thuis. Ik heb een tas vol meegekregen om er iets van te maken, want ja om ze alleen maar voor de sier te laten hangen vind ik een beetje zonde. Het enige nadeel van deze druifjes is dat er pitjes in zitten, daarom besloot ik er maar een jam van te maken. Dit is een heerlijke druivenjam met kaneel en vanille geworden.
Deze jam is heerlijk op een beschuitje of boterham, op een kaasplankje, of gebruik het voor het maken van een lekkere taart.

Druivenjam met kaneel en vanille

 

Welke druiven heb je voor de jam nodig?

 

In principe kan je alle soorten druiven gebruiken voor deze jam.
Om echt fijne druivenjam te maken, moet je de pitjes uit de druiven verwijderen. Ze zijn veel groter dan frambozen- of bramenpitjes en als je eenmaal een portie hebt gekookt en je de pitjes niet hebt verwijderd, zitten er veel druivenpitten in de jam.
Pitloze druiven lossen dit probleem grotendeels op, maar niet volledig, omdat zelfs ‘pitloze’ druiven nog steeds kleine zaadjes hebben. Als je ‘pitloze’ druiven gebruikt, is het verwijderen van de pitjes optioneel, maar ik zal je hoe dan ook door het proces leiden.

 

Druivenjam maken

 

Je kookt de druiven namelijk in z’n geheel. De druiven barsten open en er komt druivensap vrij. Als de druiven zacht geworden zijn, giet je alles in de zeef en vang het sap op. Druk met een spatel al het sap uit de pulp. Van het sap maak je dan de jam oftewel gelei.
Zodra de jam de gewenste consistentie heeft bereikt, giet je het in de gesteriliseerde potten. Laat de jampotten nog eens 5 minuten ondersteboven staan voordat u ze op een handdoek op het aanrecht zet om af te koelen.

Op dit punt kan het een tijdje duren voordat de jam volledig gegeleerd is. Geef de jam ongeveer 48 uur de tijd om te rusten voordat je hem opent en proeft. Als je vindt dat het te dun is, kun je ze er weer uitgieten, een tijdje opnieuw laten koken en de druivenjam zonder problemen opnieuw inmaken. Mocht het te dik zijn, kan je ze op dezelfde manier terug in de jampot gieten en een beetje water toevoegen om opnieuw te koken. Als je de jam van tevoren hebt getest met een bord of een thermometer, zou het prima moeten gaan en hoef je het niet opnieuw te proberen, maar het is fijn om te weten dat er opties zijn als je ze nodig hebt.

Wist je dat druiven rijk aan vitamine C en E, calcium, antioxidanten, fosfor, flavonoïden en kalium zijn? De blauwe druiven bevatten veel antioxidanten. Zowel de blauwe als de witte druiven bevatten een krachtige ontgiftende stof. Daardoor reinigen ze het spijsverteringssysteem. Druiven zouden ook de symptomen van artritis verlichten.

Ik heb ook een potje jam gemaakt van sable druiven. Deze heb ik met schil en al verwerkt tot jam en dat smaakt ook prima.

Druivenjam met kaneel en vanille

 

Geleisuiker

 

Ik heb Van Gilse geleisuiker speciaal gebruikt, hierdoor hoef je de jam maar heel kort te koken en heb je minder suiker nodig.
Als je de druiven gekookt hebt en door een vergiet gedaan hebt, weeg je het sap af en dan weet je hoeveel geleisuiker je gebruiken moet. Lees op het pak van de geleisuiker wat de verhoudingen zijn voor deze suiker.
De ene druifsoort geeft meer sap dan de andere, vandaar dat je het sap weegt als je de druiven gekookt en gezeefd hebt.

 

Tips overige jams:

 

Ik heb ook nog meer jamrecepten voor jullie, zoals deze heerlijke:

Jam van kweeperen
Mandarijnjam
Jam van bloedsinaasappels
Rabarber aardbeienjam
Rode bessenjam
Bloedsinaasappel marmelade

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Druivenjam met kaneel en vanille: