De Italiaanse Penne alla Vodka is een klassiek pastagerecht. De saus wordt gemaakt met tomatenpuree, crème fraîche of slagroom, knoflook, wodka en Parmezaanse kaas. De wodka in de saus geeft het een heerlijke smaak, probeer het maar eens! Daarnaast helpt het om de smaken te intensiveren en als emulgator voor het vet in de room. Ik heb nu Coquilles alla Vodka gemaakt en ik kan jullie verklappen dat dit een zalige combi is.
Alla Vodka
De oorsprong van dit recept is onduidelijk, maar deze pasta was in de jaren tachtig ontzettend populair in de Italiaanse en Amerikaanse keuken.
En het is en blijft een heerlijke romige saus, met een lekkere kick van de wodka. Probeer deze Fusilli alla Vodka maar eens.
Coquilles
Coquilles zijn een van mijn favoriete zeevruchten. Je komt ze ook wel tegen als Coquille Saint Jacques, Sint-Jakobsschelpen of scallops. Maar hoe bak je deze kleine rakkers nu het beste?
Je hebt niet veel nodig voor het bakken, behalve een goede pan en mooie coquilles.
Koop de coquilles los uit de schelp en schoongemaakt. Leg de coquilles op keukenpapier en dep ze voorzichtig droog.
Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie en een klontje boter. Laat dit op medium-hoog vuur verhitten. Zodra het heet is (de boter mag niet verbranden!) leg je de coquilles in de pan. Zet het vuur op hoog en bak ze niet langer dan één tot twee minuten per kant. De lekkerste coquilles zijn lekker zacht (en dus nog een beetje glazig) vanbinnen.
Zorg ervoor dat je niet te veel coquilles tegelijk bakt. Je wilt ze echt een beetje bruin bakken en dus niet stoven in hun eigen vocht. Eventueel bak je de coquilles liever in meerdere pannen. Coquilles zijn snel klaar en dan wil je ze ook direct eten. Zorg er dus voor dat de saus klaar is en je borden eventueel verwarmd, anders koelen ze te snel af en dat is zonde.
Tips:
Mocht je wat van die heerlijke wodkasaus overhebben, maar er dan bladerdeeghapjes van. Snijd het bladerdeeg in kleine vierkantjes en lepel daar wat van die saus op. Doe er een toef geraspte kaas op en bak ze ongeveer 10 minuten in een hete oven.
Of maak ze vega, door coquilles te maken van king boleten paddenstoelen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.