Deze citrus fruitsalade is perfect voor in de winter als grapefruits, bloedsinaasappelen, mandarijnen en navelsinaasappelen volop in het seizoen zijn. Het is een lekker fris toetje, gezoet met agavesiroop, gekruid met oranjebloesemwater en verse munt. Een gedurfd en mooi citrus dessert in een glaasje, boordevol vitamine C en heerlijke smaken! Het is even wat snijwerk, maar dan heb je wel een heerlijk gezond toetje.

 

Deze citrus fruitsalade werkt net zo goed als aperitiefhapje, maar ook als ontbijt, dessert of zelfs als middagsnack. Het oranjebloesemwater en de agave siroop versterken de bloemige tonen van de citrusvruchten. En de munt voegt een kruidige frisheid toe. Het is een verleidelijke manier om van de citrusvruchten van de winter te genieten.

Citrus dessert in een glaasje

 

Citrus

 

Citrusvruchten zijn vruchten van bomen of struiken van het ‘citrus’ geslacht. De bekendste en meest gebruikte zijn de sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen.
En dan zijn er de nog iets minder bekende soorten zoals yuzu, kalamansi, boeddha’s hand,
kaffir limes, lime caviar en de Meyer citroen.

 

Een citrusvrucht bestaat uit drie delen: de schil, het witte gedeelte van de schil en het binnenste gedeelte met het vruchtvlees.
De schil met daarin veel etherische oliën wordt vaak geraspt of ragfijn gesneden en geeft het meeste aroma. Het witte gedeelte is bitter.

 

Je kunt hier elke zoete citrusvrucht gebruiken die je lekker vindt. Mandarijnen en sinaasappelen van welke soort dan ook, kumquats, grapefruits van welke kleur dan ook, pomelo’s, minneola’s, bloedsinaasappelen, etc. Ik geniet vooral van grapefruit in de mix voor wat licht bitter, zeer bloemige tonen die de smaken helpen verscherpen.
Maak deze frisse citrusfruitsalade snel en geniet van de juwelen van de winter.

 

Citrus snijden

 

Je kunt de citrusvruchten in schijfjes of partjes snijden. Snijd eerst de schil van de citrusvrucht af en verwijder zoveel mogelijk van het wit. De beste manier om dit te doen is door met een mes de boven- en onderkant van de schil af te snijden. Snijd vervolgens de schil van boven naar beneden af en werk langs de randen totdat alle schil verdwenen is.
De citrusvruchten op deze foto’s zijn in schijfjes gesneden.

 

Andere citrus recepten:

 

Bloedsinaasappeltaart
Citroencake met glazuur
Bloedsinaasappel kokos mocktail
Meyer citroencake
Geroosterde kip met bloedsinaasappel
Zalm crudo met citroen
Feta met bloedsinaasappel en olijven uit de oven
Winterse salade met citrus en blauwe kaas
Citrus salade met granaatappel, rode ui en munt
Geroosterde citrussalade met avocado

 

Andere topping-ideeën

 

Granaatappelpitten, voegen een frisse smaak en knapperigheid toe
Noten zoals gehakte amandelen, walnoten, pecannoten of pijnboompitten
Dadels gesneden in plakjes

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Citrus dessert in een glaasje: