Een heerlijke taart voor een speciale gelegenheid. Deze sublieme chocoladetaart met dadels en halva is gevuld met rijke halva, ontpitte dadels en sinaasappel. Het is de finishing touch voor een lange, ontspannen diner in de buitenlucht.
Als je op zoek bent naar een taart om te bakken voor een speciale gelegenheid, kan ik geen glamoureuzer recept bedenken dan dit recept. Echt een geweldige taart, fudgy en smeuïg met Midden-Oosterse smaken.
De cake zelf is zacht maar stevig, niet luchtig maar zeker smeuïg. De stukjes halva in de taart smelten in de oven en worden een beetje gomachtig, het is zo’n genot om ze tegen te komen als je de taart eet.
De eiwitten worden opgeklopt als voor een meringue, en vervolgens wordt er amandelmeel doorheen gespateld. Hierdoor worden nog dadels, halve en fijngehakte pure chocolade gemend. Oranjebloesemwater werkt zijn karakteristieke uit in de chocolade ganache topping.
Ingrediënten
Eieren: grote eieren, het lekkerst als ze op kamertemperatuur zijn. Klop ze goed luchtig op voor een luchtige taart.
Suiker: ik heb rietsuiker gebruikt, maar je kunt ook palmsuiker of een suikervervanger nemen.
Amandelmeel: door het amandelmeel is de taart glutenvrij. Natuurlijk niet te gebruiken als je een notenallergie hebt.
Dadels: het lekkerst zijn die grote zachte Medjoul dadels.
Halva: Ik heb de halva gekocht in een Turkse winkel en ik denk dat ze altijd de beste opties hebben.
Sinaasappel: gebruik de rasp van de schil (zeste) en sap van een hele sinaasappel voor extra smaak.
Chocolade: er gaat fijngehakte pure chocolade door de taart en de ganache topping wordt ook gemaakt van pure chocolade.
Slagroom: wordt gebruikt om de chocolade ganache te maken.
Oranjebloesemwater: geeft de taart een heerlijke Midden-Oosterse smaak. Dit vind je in de grote supermarkten en sowieso in een Turkse winkel.
Garnering: ik heb fijngehakte sesamkoekjes, granaatappelpitten (helaas waren ze niet rood) en verse muntblaadjes gebruikt.
Tips:
Deze Tahin halvaparfait met kersen en Tompouce met halva en passiefruit zijn ook zo lekker.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.