Dit is een heerlijke low-and-slow manier om lekker buikspek te maken. Je kunt het ook van tevoren maken. Voor mij is dit eten waar ik van hou: het is ontzettend makkelijk om te bereiden, overheerlijk om te eten en omdat je het grootste deel van het koken al ruim van tevoren kunt doen, is het perfect voor een zorgeloos etentje.
Hoewel het tijd kost om te maken, is de daadwerkelijke tijd dat je er mee bezig bent, minimaal. Het gebeurt in drie eenvoudige stappen. Eerst een nacht pekelen, dan een snelle, hete stoot in de oven gevolgd door wat low-and-slow braden. Tot slot snijd je het in plakjes en serveer je het zoals je wilt.
Buikspek
Buikspek wordt soms verkocht met ribben. Vraag uw slager om ze eraf te snijden. Ik ga uit van 250 gram varkensbuik per persoon in mijn recept hieronder. Je kunt beginnen met een groter stuk varkensvlees voor meer personen, tot ongeveer 2 kilo en de andere hoeveelheden hetzelfde houden. Zolang je maar een braadslede hebt die groot genoeg is voor het vlees, is alles prima.
Als alternatief kan je het hele stuk varkensvlees na de bereiding uit de oven halen en volledig laten afkoelen voordat je het in folie wikkelt. Giet de kookvloeistof in een afgedekte bak en bewaar beide maximaal een dag in de koelkast.
Om te serveren, zet je de oven op 200°C. Snijd het varkensvlees in dikke plakken. Gooi het vaste vet van de bovenkant van de kookvloeistof weg. Doe 4 eetlepels van de kookvloeistof op een bakplaat met rand en bedek met de plakjes varkensvlees. Verwarm 15 minuten in de oven en draai de plakken vlak voor het serveren om in de kookvloeistof.
Het is fijn dat je het een dag in de koelkast kunt zetten tussen het koken en het serveren. Als het tijd is om te eten, hoeft het niet meer te kosten dan 15 minuten in de oven om het op tafel te krijgen; de instructies om het op deze manier te doen, staan aan het einde van het recept.
Erbij
Serveer het gekookte rijst en gestoomde paksoi, roerbak Oosterse groenten en/of kimchi. Wat extra hoisinsaus en Sriracha erbij is erg lekker. Het vormt ook de basis voor hemelse burger broodjes, vooral op kussenzachte gestoomde Chinese broodjes.
Bestrooi het vlees eventueel met sesamzaadjes en fijngesneden lente-ui.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.