Bleekselderij wordt niet zo vaak meer gebruikt in onze keuken en dat is jammer. Deze bleekselderijsoep met blauwe kaas bijvoorbeeld is een heerlijke soep met de vergeten bleekselderij in de hoofdrol. Comfortfood op z’n best, eet het warm op een koude dag of koud op een warme dag. Dat is het leuke van bleekselderij, deze groente is namelijk het hele jaar door verkrijgbaar.

 

Bleekselderij

 

Bleekselderij is de lichtgroene stengel van een selderijplant. Het heeft een zachte smaak en de stengels alsmede het blad worden meestal gebruikt in de soep. Maar met deze stengels kan je zoveel meer! De groente zal niet bovenaan jouw favoriete groentelijstje staan, maar koop toch maar eens zo’n struik en maak deze heerlijke soep.
Goede redenen om bleekselderij te eten is omdat het zo gezond is. Het bevat veel vitamines, mineralen, antioxidanten en het drijft vocht af en brengt je bloeddruk naar beneden.

 

Als je bleekselderij koopt, let er dan op dat de stengels heldergroen en goed stevig zijn. In de koelkast blijft de bleekselderij ongeveer een week goed.
Sommige stengels kunnen nogal wat draderig zijn, vooral de buitenste. Je kunt deze stengels het beste met een dunschiller even schillen.

 

En ik heb nog meer lekkere recepten met deze groente, wat dacht je bijvoorbeeld van:
Vegetarisch stoofpotje met bleekselderij
Gestoofde bleekselderij
Spinazie bleekselderijsoepje

 

De stengels worden ook verwerkt in een Waldorf salade, Siciliaanse Caponata of Ragù alla Bolognese. En de stengels horen echt bij Buffalo style kipkluifjes of ook lekker met alleen de blauwe kaasdip.

 

Vegetarische soep

 

Als je er een vegetarische soep van wilt maken, gebruik dan een groentebouillon. En als je er een vegan soep van wilt maken, gebruik je geen room in de soep of vervang je dit door een plantaardige room en een plantaardige kaas.

 

Topping:

 

Behalve de blauwe kaas en bleekselderijblaadjes, kan je de soep nog aftoppen met croutons, zaden, gehakte noten, heel fijngesneden bleekselderijstengel of andere verse kruiden zoals peterselie, bieslook of kervel.

 

Tips:

 

Gebruik een vrij vastkokende aardappel in de soep.

Omdat blauwe kaas zo goed gaat met bleekselderij is dit een lekkere topping. Neem een blauwe kaas die jij lekker vindt.

Als je niet van blauw kaas houdt, vervang het dan door blokjes feta, geitenkaas, oude kaas of rookkaas. Of laat de kaas helemaal weg.

Extra nodig: staafmixer of blender

 

 

Recept Bleekselderijsoep met blauwe kaas