Het is winter, echt tijd om lekkere stoofgerechten te maken. Of het nu van rund-, varkens-, kippenvlees of groente gemaakt is, wij zijn er gek op. En het gaat dan ook zo lekker ruiken in de keuken, als er zo’n grote pan staat te pruttelen op het fornuis. Ik heb voor jullie een heel bijzondere stoof, namelijk een Arrabbiata runderstoof met dumplings. Het vlees is gestoofd in een combinatie van tomatenblokjes, tomatenpuree en bouillon, klinkt goed toch? Een stoofgerecht wat gebaseerd is op de klassieke Italiaanse Arrabbiata saus, het beste van twee werelden …. vlees met een pittige saus.
Arrabbiata
Arrabbiata saus is een eenvoudige tomatensaus met een lekkere kick van chilipepers. Ook al houd je niet van pittig, vind je dit waarschijnlijk toch lekker. Je kunt net zoveel chilivlokken of rode peper eraan toevoegen als jou lekker lijkt. Ben je gek op spicy dan voeg je naast de chilivlokken nog een verse rode peper toe. Het resultaat is een stevig en pittig Italiaans stoofgerecht. Je kunt het eten met pasta, aardappelen, rijst en/of groenten.
Stoofvlees
Stoofvlees is vlees wat op laag vuur heel lang heeft staan pruttelen, waardoor het vlees zo gaar wordt dat het bijna uit elkaar valt. Het kost wel even wat tijd, maar dan serveer je ook wel iets lekkers. Vooral in de herfst en winter is dit comfortfood ten top.
Je kunt (doorregen) riblappen, runderlappen en/of sukadevlees gebruiken. Het vlees mag best wel een beetje vet bevatten, dit geeft het vlees extra smaak en een zachtere structuur.
Eigenlijk heb je er niet zoveel werk aan deze stoofpot. Eerst moet alles gesneden en aangebakken worden en dan laat je de pan lekker lang op een laag vuurtje staan garen. En dan is het toverwoord: geduld! Laat het vlees lekker lang stoven voor een boterzacht resultaat. Roer wel af en toe en check of er genoeg vocht in de pan zit. Als het te droog kookt, kan je nog wat bouillon of water toevoegen.
Deze runderstoofpot is vol tomatensmaak en de luchtige dumplings erop maken het helemaal af.
Dumplings
Dumplings zijn zachte luchtige deegballetjes. Ze kunnen gemaakt worden van diverse soorten meel, brood of aardappelen. En je kunt ze bakken, koken, frituren of stomen.
Als je de deegballetjes op het stoofgerecht legt en dan de deksel op de pan doet, garen ze in de saus. Je kunt de pan ook in een hete oven (190°C) zetten en daarin de dumplings laten garen.
Het stoofgerecht is zonder dumplings ook erg lekker, gebruik het dan als pastasaus.
Tomatenpuree*
Ik heb voor de saus een blik tomatenblokjes en tomatenpuree van La Molisana gebruikt.
La Molisana tomatenpuree is een dubbel geconcentreerde puree gemaakt van tomaten. Een rijke volle smaak, dat proef je! Lekker in dit stoofgerecht.
Behalve dat het Italiaanse merk La Molisana kwalitatieve pasta produceert, hebben zij ook
tomaatproducten in hun assortiment bestaande uit pastasaus, pizzasaus, tomatenpuree, cherrytomaatjes, tomatenblokjes en gepelde tomaten. Ideaal als basis voor vele gerechten. Deze producten worden van 100% Italiaanse tomaten, gerijpt in de zon, rijk en vol van smaak gemaakt.