De kleurrijke mix van verse rijpe tomaten met rode ui, jalapeño peper, koriander en limoensap is een veelgebruikte salade in Oost-Afrikaanse landen. Het heet daar kachumbari.
Door de tomaten te zouten en ze minimaal 15 minuten te laten staan, wordt overtollig vocht onttrokken. Hierdoor wordt de smaak versterkt en wordt de salade minder zompig.
Door de rauwe uien kort te weken in limoensap voordat je ze aan de salade toevoegt, wordt de scherpe smaak getemperd.

Afrikaanse tomatensalade

 

Kachumbari

 

Licht, fris en met een vleugje pit, de levendige kachumbari is een hoofdbestanddeel van tomatensalade in veel Oost-Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Tanzania en Oeganda. In zijn eenvoudigste vorm bevat de Oost-Afrikaanse salade rijpe sappige tomaten, knapperige ui, pittige verse pepers en een vleugje zuur van vers citroen- of limoensap.

 

Ik at het voor het eerst in Kenia, waar het vaak wordt geserveerd naast gegrild vlees of gecombineerd met stevige rijstgerechten zoals pilau. Hoewel het vaak wordt gegeten als begeleidende salade, is het ook een populaire topping voor streetfood. Het voegt een explosie van frisse smaak toe aan de eenvoudigste gerechten.

 

Zoals bij elke tomatensalade die afhankelijk is van slechts een handvol verse ingrediënten, ligt de sleutel tot het optimaliseren van de smaak van deze salade. Niet alleen in de kwaliteit van de producten die je gebruikt, maar ook in de manier waarop de groenten worden bereid. Deze tomatensalade met vijf ingrediënten is eenvoudig te maken.

 

Tips:

 

Veelvoorkomende toevoegingen zijn blokjes komkommer en blokjes avocado. Als je avocado toevoegt, zorg er dan voor dat deze rijp is, maar stevig genoeg om zijn vorm te behouden.

Het recept kan verdubbeld worden.

Gebruik rijpe tomaten in deze salade.

Voor een minder pittige versie verwijder je de zaadjes uit de jalapeño peper voordat je deze snijdt.

Deze tomatensalade is het lekkerst als het vers is. Maar het kan tot 1 uur op kamertemperatuur worden bewaard of tot 1 dag in de koelkast worden bewaard voordat je het serveert.

Bewaar restjes in een luchtdichte container tot 1 dag in de koelkast. Als je het in de koelkast bewaart, breng het dan op kamertemperatuur voordat je het serveert. En giet overtollige vocht af voordat je het serveert.

Probeer ook eens deze Indonesische tomatensalade, Tomatensalade met warme knoflookdressing, Geroosterde tomaten Caprese salade en Gekleurde tomaten burrata salade.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Afrikaanse tomatensalade: