Ik heb bouillabaisse met rouille voor het eerst gegeten op onze vakantie in Zuid-Frankrijk en vond het gelijk de lekkerste vissoep die ik ooit gegeten had. Vooral de rouille erbij, lekker pittig met veel knoflook. Wat een smaken allemaal. Bouillabaisse is een van oorsprong Provençaals gerecht wat gemaakt werd onverkochte/overgebleven vis van de vissers. […]
Ik heb al heel lang een spiralizer ofwel spirelli spiraalsnijder in een keukenkastje liggen die ik niet gebruik. Ik had er een keer wortel mee geprobeerd, maar dit lukte niet echt, die was te hard. Dus dat ding maar weer in de kast gelegd. Aangezien we in huize Culinea proberen af te vallen, toch maar […]
Deze Arabische rode linzensoep is een onwijs lekkere en mega vullende maaltijdsoep! Ik heb in de soep Sucuk worstjes gebruikt. Deze kan je kopen in een Turkse winkel. Maar als alternatief kan je ook een chorizoworst gebruiken. Ook de paprikapuree en rode linzen komt uit de Turkse supermarkt, maar ik zag dit laatst ook bij […]
Een klassieker uit de Britse keuken. Oorspronkelijk werd het met restjes vlees en aardappel gemaakt. Ik heb er mijn twist aan gegeven door zoete aardappelen in de puree te gebruiken. Mijn Shepherd’s Pie met zoete aardappelpuree heb ik wel traditioneel met lamsgehakt gemaakt, maar je kunt ook rundergehakt gebruiken (dan heet het gerecht Cottage Pie). […]
Dahl (soms dal, dhal of daal geschreven) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen). Deze worden met kruiden en specerijen tot een soort dikke soort dikke stoofpot/soep gekookt. Ik heb nu een dahl met pompoen, spinazie en tomaten gemaakt. Een heerlijke vegetarische maaltijd die met dit koude […]
In Nederland hebben wij het spaghetti Bolognese genoemd en er onze eigen creatie van gemaakt, maar het originele recept is Tagliatelle met Ragù alla Bolognese. De bij ons bekende Bolognese saus wordt in Italië Ragù genoemd en deze Ragù wordt in Italië nooit met spaghetti maar met Tagliatelle gegeten. Het is wel één van de […]
Menemen is een eiergerecht wat als ontbijt gegeten wordt in Turkije. Meestal wordt het bereid van paprika’s, tomaten, uien, kruiden en natuurlijk eieren. Het kan in een grote pan of in kleine eenpersoonspannetjes bereid en geserveerd worden. Ik heb er een avondmaaltijd van gemaakt en heb daarom Turkse worstjes erin verwerkt. Het is een Menemen […]
Omdat ik – door de auberginetelers van Nederland – werd uitgedaagd om een paar aubergine recepten te verzinnen en wij gek zijn op de keuken uit het Midden-Oosten, was het aanleiding voor mij om deze gevulde aubergines uit het Midden-Oosten te maken. Mahshi batinjaan heet het originele gerecht en komt uit de Libanese en Palestijnse […]
Ik ben gek op aubergines en daarom is het niet moeilijk voor mij om deze Italiaanse klassieker te maken. Melanzane alla Parmigiana oftewel Aubergine alla Parmigiana is het ultieme vegetarische comfortfoodrecept. Gebakken aubergines in een schotel met tomatensaus, basilicum, Parmezaanse kaas en mozzarella kaas en dat in de oven gebakken. Ik heb behalve aubergines ook […]
Het recept voor deze Ghanese pindastoofschotel (Nkatse Knwan) heb ik uit het boek Power Queens Culinair de werelddelen. Hierin delen vrouwen hun levensverhaal alsmede hun Surinaamse, Caribische en Ghanese familierecepten. Dit is het eerste recept wat ik uit het boek gemaakt heb en er zullen nog zeker een paar volgen. Deze heerlijke kruidige stoofpot vol […]