Aubergine curry met zilvervliesrijst

Aubergine curry met zilvervliesrijst

Aubergines …. ik ben er gek op. Dus vandaag een lekker bowl met vegetarisch comfort food gemaakt; een Aubergine curry met zilvervliesrijst. Perfect voor deze koude dag. Ik heb verse kurkuma gebruikt, maar je kunt dit ook in poedervorm gebruiken. En zoals jullie misschien wel opgemerkt hebben, gebruik ik veel verse kruiden. Ten eerste omdat […]

Omelet met verse kruiden (Koekoe sabzi)

Omelet met verse kruiden (Koekoe sabzi)

Deze heerlijke omelet met verse kruiden (Koekoe sabzi) is een Perzisch recept. Je kunt het eten als lunch, voorgerecht, (vegetarisch) hoofdgerecht of als mezze. Aangezien ik nog kruiden over had van de vegetarische Perzische bonen en noedelsoep (waar ook zoveel kruiden in verwerkt zijn) van vorige week, wilde ik ze opmaken in een ander recept. […]

Perzische bonen en noedelsoep

Perzische bonen en noedelsoep

Asheh reshteh oftewel Perzische bonen en noedelsoep is een stevige wintersoep gemaakt van diverse soorten bonen, heel veel verse groene kruiden, noedels (reshteh) en een zuivelproduct. Door de vele bonen en kruiden is het een hele gezonde soep. De soep wordt gegeten met Nieuwjaar en de noedels in de soep symboliseren geluk en succes voor […]

Gouden stoofpeertjes

Gouden stoofpeertjes

Meestal zijn stoofpeertjes rood, maar ik heb de stoofpeertjes nu eens in witte wijn met kurkuma gestoofd waardoor ze een mooie ‘gouden’ kleur krijgen. Deze prachtige gouden stoofpeertjes zijn lekker als bijgerecht bij varkensvlees en wild of als toetje met een bol ijs. Omdat ze zo feestelijk zijn, passen ze prima in een Kerstmenu. Een […]

Bobotie

Bobotie

Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een soort kurkuma custard laag. Dit makkelijke recept voor Zuid-Afrikaanse bobotie is een heerlijk, traditioneel gerecht. Het wordt zelfs vaak gezien als HET nationale gerecht van Zuid-Afrika! Het is een hartige, smaakvolle, aromatische ovenschotel met gehakt, wat zowel zoet als […]

Soto Ajam

Soto Ajam

Soto Ajam, een Indonesische versie van kippensoep, is een heldere kruidenbouillon die wordt opgefleurd door verse kurkuma en kruiden, met dunne rijstnoedels of rijst. De soep wordt geserveerd in een kom, met een gekookt ei, taugé, sugar snaps en gebakken uitjes en is stevig genoeg voor een maaltijd. Je kunt Indonesië niet bezoeken zonder Soto […]

Gele viscurry

Gele viscurry

Dit recept voor gele viscurry met zwarte rijst zit boordevol supersappige stukken verse vis, gedrenkt in een romige, zijdezachte gele currysaus. Deze maaltijd die een restaurant waardig is, brengt de pit naar huis, is perfect voor het hele gezin en kan in minder dan 30 minuten worden bereid. Deze curry is het lekkerst als je […]

Maïskoekjes

Maïskoekjes

Hier is een recept voor zeer knapperige maïskoekjes. Deze beignets ook wel fritters genoemd zijn ideaal om te maken met gekookte maïs van de kolf, maar kunnen ook met maïs uit blik of diepvries worden gemaakt. Serveer voor lunch, borrelhapje en diner! Ik maak ze al heel lang en ben tot de conclusie gekomen dat […]

Gele zomersalade

Gele zomersalade

Ik had al zo lang in mijn hoofd om een gele zomersalade te maken. De zon op je bord zeg maar. Hier en daar gele groenten bij elkaar gesprokkeld en toen was het zo ver. Zelfs de dressing moest geel worden. Deze gele salade voor de zomer is een ode aan alles wat geel is. […]

's Avonds bereiden en in de koelkast zetten en 's morgens staat er een gezond ontbijtje voor je klaar. Deze mango kurkuma chiapudding is gemakkelijk te maken en rijk aan vullende eiwitten, vezels en gezonde vetten. Zonder toegevoegde suikers is het een voedzaam en kant-en-klaar ontbijt of tussendoortje. Als je al een tijdje een lezer bent, weet je hoe ik dol ben op mijn ontbijtjes! Ik wissel graag de ontbijtjes met een gemakkelijke make-ahead-opties zoals een chiapudding of overnight oats. Het is hetzelfde concept en super voedzaam. Dit recept is een van mijn favoriete manieren om zonder toegevoegde suikers te genieten van voedzame chiapudding. Chiapudding wordt gemaakt wanneer je chiazaadjes mengt met een vloeistof. De kleine zaadjes absorberen de vloeistof en vormen een soort gelei die lekker is als je het op smaak brengt! Chiazaadjes bevatten veel vezels en gezonde omega-3-vetzuren, waardoor een chiapudding supergezond is. Hier gebruik ik romige yoghurt en mangopuree als vloeibare basis. En dan voeg je de ontstekingsremmende kurkuma toe voor een heerlijk tussendoortje of ontbijt met een krachtige voedingspunch zonder toegevoegde suikers! Voordelen van kurkuma Kurkuma bestaat al honderden jaren en komt veel voor in de Indiase keuken. De fel geeloranje wortel is nu ook populair geworden in ons land vanwege zijn gezondheidsvoordelen. De kurkuma is rijk aan een verbinding genaamd curcumine, die de wortel zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen geeft. Curcumine is in verband gebracht met o.a.: - Verminderde ontsteking - Minder pijn door ontstekingsaandoeningen, zoals artrose, evenals door inspanning veroorzaakte ontstekingen - Verminderde oxidatieve stress - Mogelijke bescherming tegen degeneratieve hersenziekte, zoals de ziekte van Alzheimer Het is belangrijk op te merken dat veel van deze onderzoeken gebaseerd zijn op supplementen met grote doses. Tips: Deze chiapudding is een perfect ontbijt of tussendoortje als je haast hebt. Maar als je 's ochtends wat extra tijd hebt, kun je je chiapudding aftoppen met meer mango en/of ander fruit zoals bessen of bananen. Je kunt ook noten, zaden of kokosrasp hiervoor gebruiken. Je kunt zowel verse als bevroren mango gebruiken. Gebruik voor een veganistische versie jouw favoriete plantaardige yoghurt. Meer heerlijke ontbijtjes: Perzik havermout smoothie Overnight oats met chocolade ganache Chocolade chiapudding met pindakaas Tiramisu overnight oats Chiapudding met match en kiwi Recept Mango kurkuma chiapudding:

Mango kurkuma chiapudding

’s Avonds bereiden en in de koelkast zetten en ’s morgens staat er een gezond ontbijtje voor je klaar. Deze mango kurkuma chiapudding is gemakkelijk te maken en rijk aan vullende eiwitten, vezels en gezonde vetten. Zonder toegevoegde suikers is het een voedzaam en kant-en-klaar ontbijt of tussendoortje.   Als je al een tijdje een […]

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden