Deze pompoenmuffins met een roomkaas topping zijn echte ‘najaars’ muffins. De pompoenen zijn volop verkrijgbaar. Pompoenen zijn voor zoveel verschillende recepten toepasbaar, wat dacht je van deze heerlijke vegetarische Pompoen hasselback, of maak er een pittige Pompoenchutney, Pompoenhummus of een Pompoensoep met Mexicaanse twist van. *Om pompoenpuree te maken, kan je de pompoen in […]
Een Tarte tatin is een Franse appeltaart die omgekeerd gebakken wordt op een laag van gekaramelliseerde suiker. Het is een oud streekgerecht en de gezusters Tatin uit Lamotte-Beuvron, maakten de taart wereldberoemd. Gebruik geen moesappels (zoals de Goudrenet of Elstar) voor deze taart, die zijn doordat ze te veel vocht verliezen, niet geschikt voor de […]
Scones zijn typisch Engelse ‘broodjes’ die meestal geserveerd worden bij een high tea. Traditioneel wordt er clotted cream en jam bij geserveerd. Clotted cream is een dikke room met een vetpercentage van 55%(!) en lijkt wel een beetje op de mascarpone. Ik serveer bij dit verwenontbijtje met scones verse roomkaas als vervanger van de clotted […]
Mijn oma en opa hadden een hele grote moestuin een boomgaard. Vooral zomers was ze er erg druk mee. Alles was natuurlijk op dezelfde tijd rijp en moest geoogst of geplukt worden en wij mochten daarbij helpen. Appeltjes schillen en drogen, fruit inmaken in alcohol en groenten in zuur of zout leggen. Op deze manier […]
Om lang van vlierbloesem te kunnen genieten, maak je vlierbloesemsiroop of zelfs vlierbloesemlikeur. Van deze vlierbloesemlikeur kan je zo genieten eventueel met ijsklontjes erin of je maakt er een lekkere cocktail van. Je kunt voor dit recept gin, jenever of zelfs wodka gebruiken. Omdat ik nog een fles wodka citron had staan, heb ik dit […]
Deze wentelteefjes met rabarber is leuk om te maken voor een speciale dag zoals bijvoorbeeld Valentijnsdag, de Paasdagen, Moederdag en/of het Pinksterweekend. Ik heb hartjes gestoken uit de boterhammen, maar dat hoeft niet. Is natuurlijk wel leuk als je het voor een geliefde maakt. Rabarber en sinaasappel zijn goede vriendjes van elkaar, waardoor de rabarber […]
Pavlova is een taart gebaseerd op een meringue gevuld met slagroom of mascarpone en fruit. Deze taart is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert zou gemaakt zijn ter ere van deze danseres tijdens of na een van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren 20. Een meringue is een zoete lekkernij […]
If you like Piña Colada …. dit heerlijke Piña Colada ijs is simpel en zonder ijsmachine te maken. De Piña Colada cocktail die ik hiervoor gebruikt heb, kan je kant-en-klaar kopen (bij de slijter). Serveer het op een tropische avond en je waant je in het Caribisch gebied met zo’n heerlijk nagerecht. Garneer de glazen […]
Atjar Tjampoer is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Atjar betekent kruidig ingemaakt in zoetzuur. Het woord tjampoer wat ‘gemengd’ betekent, verwijst naar verschillende soorten groenten die gebruikt worden om het gerecht te maken. Het is een bijgerecht bij de Indonesische rijsttafels. En zelf Atjar maken is helemaal niet moeilijk en natuurlijk veel lekkerder […]
Ik mocht van Van Beekum Specerijen een pot lavendel ontvangen. Maar ja wat ga je ermee doen. Ik zie zo vaak recepten met lavendel voorbij komen en vraag me dan af of ik de lavendel uit de tuin hiervoor kan gebruiken. Maar nu heb ik een pot gedroogde lavendel. Mijn eerste gedachte was lavendelkoekjes maken. […]