Ik kreeg een super toffe uitnodiging van het Nederlands Visbureau voor een perslunch ‘Pijlinktvis’, bij Pluijms Eetbare Wereld te IJmuiden. Daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk. Ben namelijk gek op alles vissoorten en zeker op inktvis.
Pijlinktvis uit de Noordzee
Wat ik niet wist is dat de pijlinktvis volop gevangen wordt in de Noordzee. Visserman Wim Melissant vertelde ons hoe hij begonnen is met het vangen van deze inktvis. Omdat ze deze zeeweekdieren steeds vaker tegenkwamen in de Noordzee, hebben zij op een gegeven moment besloten om ook hierop te gaan vangen. Dit wordt gedaan met de zogenaamde flyshoot methode. Deze techniek veroorzaakt minder bodemberoering en de pijlinktvissen worden hierdoor minder beschadigd. Wat als bijvangst begon is nu een behoorlijk deel van de vangst van deze visser.
80% gaat naar het buitenland
Maar toch gaat 80% van de Nederlandse vangst naar het buitenland. Vooral naar de Middellandse Zee landen, waar wij dan weer graag de Calamari (in Italië) of Calamares (in Spanje) bestellen in een restaurant als we daar op vakantie zijn.
En daar is raar, terwijl ze hier vers in de winkel verkrijgbaar zijn. Heb jij ze wel eens zien liggen bij jouw viswinkel? Of koop je de inktvisringen in een zak uit de diepvries van de supermarkt. Deze ingevroren diepvries inktvisringen komen uit Verweggistan, terwijl de verse van de Nederlandse visvangst gewoon verkrijgbaar is voor ons. Vraag jouw vishandelaar ernaar.
Na de visserman kwam Nico Waasdorp vakdocent van SVO (vakopleiding food) aan het woord en vertelde ons over de verschillende soorten inktvis. De pijlinktvis, de octopus en de sepia (zeekat). De sepia wordt ook steeds vaker gespot in de Noordzee. Dit heeft alles te maken met de opwarming van onze aarde.
Lekker proeven
We kregen trek en heerlijke geuren kwamen al uit de keuken. Snel aan tafel met mijn mede foodies om al het lekkers uit René Pluijm’s keuken te proeven. Allereerst een stukje rauwe pijlinktvis om te proeven hoe deze vis nu echt onbewerkt smaakt. Heerlijk, zacht van smaak en supermals! Er volgt een kleurrijke salade met daarop inktvisringen die eerst als ceviche gemarineerd waren en daarna kort gegrild. Zowel de frisse salade als de inktvis waren echt top van smaak. Gevulde pijlinktvis met spinazie en venkel was de volgende proeverij. Ook de hele gevulde pijlinktvis was goed mals en de vulling was top.
Daarna risotto bereid met inkt van de inktvis en daarop natuurlijk inktvisringen, dit ga ik echt nog een keertje zelf maken.
Als laatste aten we gewokte noedels en inktvis met sojasaus en Oosterse smaken. Ik hoop dat we hier het recept van krijgen, want dit was te lekker.
Ik vond het superleuk om collega bloggers in het echt te ontmoeten en heb genoten van de lunch. Bij het afscheid ontvingen we twee hele pijlinktvissen. We kunnen nu zelf thuis de pijlinktvis gaan ontleden en bereiden. Wat zal ik voor lekkers maken met deze malse weekdiertjes?
Pijlinktvis schoonmaken
Allereerst moeten deze verse inktvissen nog schoongemaakt worden.
Hiervoor trek je eerst de vinnen (vleugels) van de pijlinktvis. Dan trek je voorzichtig de kop, tentakels en ingewanden in z’n geheel eruit. Snijd de tentakels eraf net onder de ogen van de kop. Duw de tentakels binnenstebuiten en druk het harde bolletje eruit.
Trek nu de harde ruggengraat eruit (lijkt op een stuk plastic).
Trek het paarsachtige vlies and de buitenkant van de inktvis eraf of schraap het eraf.
Dep de pijlinktvis droog van binnen en van buiten en snijd het dan in dunne ringen of repen.
Maak ook de vleugels schoon en snijd de harde rand in het midden eraf. De vleugels kunnen ook gegeten worden.