Michiel Wigman | Dutch Whisky Connection deel 3

Michiel Wigman | Dutch Whisky Connection deel 3. Last but not least; deel 3 van de serie over Dutch Whisky Connection! In dit laatste deel zullen we ingaan op de waarde van whisky verzamelingen, eigen bottelingen van Michiel Wigman, en het Dutch Whisky Festival.

 

Makelaar verzamelingen

 

Soms is het tijd om afstand te doen van (een gedeelte van) de verzameling die in de loop van jaren is opgebouwd. Maar hoeveel is deze waard? En nog belangrijker; wat wil een potentiële koper geven voor deze collectie? Hier kan nog wel eens een verschil tussen zitten en Dutch Whisky Connection kan hierbij een bemiddelaar zijn tussen de kopende en verkopende partij.

Met meer dan ongeveer 30 jaar ervaring op het gebied van prijzen, prijsontwikkelingen, resultaten op veilingen en een uitgebreid netwerk kan Dutch Whisky Connection een eerlijke en accurate bemiddelaar zijn.

 

Taxatie

 

Mocht u niet per se uw verzameling willen verkopen, maar bijvoorbeeld een reële waarde van uw verzameling willen weten, kan Dutch Whisky Connection hier ook bij helpen. Dit kan handig zijn in het geval van het verzekeren van uw collectie, of wellicht een koop-, verkoop-, of ruil-deal.

 

Omdat Michiel al geruime tijd taxaties uitvoert en bemiddeld tussen koper en verkoper van bijzondere whisky, zijn we benieuwd en stellen we hem de vraag: Wat is de meest bijzondere fles of verzameling die je bent tegengekomen?

 

Dat zou zomaar weer een lang verhaal kunnen worden! Op het moment doe ik relatief veel aan een informele taxatie die ten doel heeft een (deel) van een verzameling van iemand in consignatie te verkopen. Op dit moment heb ik voor drie mensen flessen op die manier in de verkoop. In het verleden heb ik een aantal keren meegemaakt dat de zogenaamd slimme handelaar de weduwe bedondert bij het verkopen van de erfenis. Dat motiveerde me om op een eerlijke manier (ook in die gevallen) tegen lage kosten bemiddeling aan te bieden en/of een indicatie van de echte waarde te geven. Overigens denkt de verkoper vaak dat de hoogste prijs van de duurste website de waarde is, hetgeen natuurlijk berust op een misverstand. De waarde is wat men er voor wil betalen en niet wat iemand ervoor vraagt.

 

In het verleden heb ik een van de mooiste Ardbeg verzamelingen mogen verkopen. Daarbij gingen flessen door mijn handen waar zelfs ik nooit van had gehoord. Prijzen van deze verzameling varieerden van € 500 tot € 20.000 per fles. Was een hele eer voor me en geweldig om te weten dat ze via het netwerk ook weer ergens een ereplaats krijgen. Er zijn een paar boeken waar de grootste verzamelingen ter wereld in staan. Een daarvan was de verzameling van Zagatti, Een blinde man uit Italië die een enorme verzameling had opgebouwd. De verzameling is verkocht en staat in Nederland (Zagatti Whisky Museum in Sassenheim).

 

Een klein jaar geleden was ik bij hem op bezoek en heb een zeer leuk gesprek gehad met hem en zijn dochter waarbij hij meteen een fles Port Ellen van 40 jaar oud open maakte om het moment te vieren. Een heel positief en vriendelijk man.

 

Eigen bottelingen

 

Met zoveel ervaring weet Michiel Wigman ook wat hijzelf een goede whisky vindt, maar ook vele anderen zal bevallen. Om deze reden doet hij ook aan het bottelen van vaten. Grotendeels gebaseerd op eigen smaak, maar rekening houdend met het smaakpalet van velen, zullen er vaak meerdere vaten per jaar gebotteld worden. De verschillende bottelingen worden verbonden door het etiket, welke ontworpen is door de bekende kunstenaar Hans Dillesse. Hans Dillesse is binnen de whisky wereld onder andere ook bekend voor etiketten van Hanyu, Thompson Bros (Dornoch Distillery), en The Duchess.

 

De gelimiteerde eigen bottelingen van Wigman zijn behoorlijk populair, dus wees er snel bij voordat ze zijn uitverkocht! Uit de verschillende recensies blijkt dat alle bottelingen erg goed zijn, maar welke vindt Michiel het beste?

 

Vanaf het moment dat ik zelf zakelijk begon had ik het idee ook mijn eigen bottelingen te gaan doen. Vorig jaar 6 vaten, en dit jaar weer. Best een groot avontuur. Ben begonnen met 100 relaties aan te schrijven met de vraag of ze minimaal 1 fles per vat wilden afnemen. Tot mijn grote vreugde bleek binnen twee weken dat ik op voorhand 100 flessen van elk vat zou verkopen. Dit was aan de ene kant relaxed, maar legde ook de lat erg hoog omdat verreweg de meesten erbij zeiden dat ze blind kochten op voorwaarde dat ik mijn smaak doorslaggevend zou laten zijn. Het eerste jaar werden het 6 verschillende flessen met overleden wereldleiders die velen hadden geïnspireerd. Het huidige jaar worden het 6 jazz musici die eveneens velen hebben geïnspireerd. De derde fles komt snel uit, maar is al uitverkocht.

 

Alle samples die ik krijg om daar eventueel een vat van te kopen proef ik – samen met mijn vriendin en een goede vriend en bekende connaisseur – alles blind. Als we alle drie een 8 scoren kijken we welk merk het was en beslis ik uiteindelijk of ik dat vat koop. De vraag welke ik het lekkerst vindt is niet te beantwoorden. De smaken lopen zo uiteen dat ze allemaal anders zijn met ieder hun eigen karakter. De meest bijzondere was wellicht toch de eerste, een secret highland. Naast dat hij voortreffelijk smaakt was het de eerste fles met op het label iemand waar ik erg veel respect voor heb; Winston Churchill.

 

 

Whisky festivals

 

Met de huidige Corona-gerelateerde beperkingen wat betreft evenementen is het lastig om grootschalige evenementen te organiseren. Echter zal, zodra dit weer mogelijk is, Dutch Whisky Connection weer van de partij zijn! Zowel nationaal als internationaal staan ze normaal gesproken op de meeste whisky festivals. Hier is het mogelijk om te proeven, uw smaak te ontwikkelen en ook te bepalen. Denk hierbij aan festivals zoals het Hielander festival in Alkmaar, Whisky Festival Noord Nederland in Groningen, de Whiskyfair Limburg, Dutch Whisky Festival in Arnhem. Ook in Duitsland en België is het mogelijk een connectie met de Dutch Whisky Connection te maken; bijvoorbeeld op de Whiskyherbst in Berlijn, of bij Spirits in the Sky in Brussel. Het Dutch Whisky Festival in Arnhem is oorspronkelijk (mede) opgericht door Michiel, omdat hij het toch nét even iets anders wou doen. We stelden hem de vraag: – Wat heeft je geïnspireerd om een eigen whisky festival organiseren? En wat maakt dit festival anders dan andere whisky festivals?

 

Er zijn veel whisky festivals, en ik heb er erg veel bezocht, sommigen als bezoeker, maar de meesten als standhouder. Een aantal in Duitsland, België, Schotland en Nederland en zelfs in Hongkong.

 

Dus heb enige ervaring over hoe iets dergelijks wordt georganiseerd. In een ver verleden heb ik zelf met mijn maatje een heel klein festival georganiseerd waar het echt ging om ontmoeting. Iedereen kon zitten, er was live muziek, er werd gedineerd met elkaar en vrijwel iedereen bleef slapen. Rond de 100 – 150 deelnemers. Dat is de sfeer waarvan ik vind dat alles in balans is en goed tot zijn recht komt.

 

Niet het massale zonder ruimte voor een gesprek over hetgeen je inschenkt of waar degene die inschenkt niet verder komt dan “het is lekker hoor”. Het gesprek, het samen genieten, elkaar laten ruiken en proeven van jouw recente ontdekking, daar gaat het wat mij betreft om.

 

Daarom hebben we enkele jaren geleden besloten een eigen festival te starten in Arnhem. Helaas door Corona zijn de derde en vierde editie uitgesteld. Ik zit overigens niet meer in de organisatie. De initiatiefnemer is alleen doorgegaan. Het werd mij net iets te veel allemaal.

 

Maar er zit inmiddels weer iets kleinschaligs in de pijplijn. Ik kan er nu nog niet veel over loslaten, maar volg de website of schrijf je in op de nieuwsbrief om het te volgen.

 

 

Een extra reden om hierbij aanwezig te zijn; op deze festivals is het vaak ook mogelijk om Wigman’s eigen bottelingen te proeven!

 

Michiel Wigman | Dutch Whisky Connection deel 3

 

Hiermee zijn we aan het einde van de serie over Michiel Wigman en Dutch Whisky Connection. Erg leuk om een praatje mee te maken en enorm veel kennis over de whisky wereld. Daarom is het ook echt een aanrader om even een kijkje te nemen op de website van Dutch Whisky Connection, of bijvoorbeeld even langs te gaan op één van de whisky festivals waar ze op staan (zodra het weer kan)! Ook is hij te vinden op social media.

 


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorRedactie Culinea
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden