De afgelopen jaren is de interesse in whisky wereldwijd toegenomen tot ongekende hoogte. Met name voor nieuwkomers in de whisky-wereld is de drempel om te beginnen met whisky vrij hoog; of dit nu investeren is, of proeven (of beide uiteraard). Dit komt vooral omdat er zoveel verschillend whisky’s zijn, en het lastig is om te beginnen. Ook voor meer ervaren whisky-liefhebbers is het soms lastig; wat is mijn collectie waard? Welke whisky’s zijn interessant om te proeven op basis van mijn smaakprofiel? Wat erg handig zou zijn, is een connectie die hierbij kan helpen, uitleg of advies kan geven. Iemand die erg veel ervaring heeft in de wereld van whisky en van de hoed en de rand weet. Gelukkig is er zo iemand; Michiel Wigman van Dutch Whisky Connection.
Michiel Wigman van Dutch Whisky Connection
Michiel Wigman heeft niet een paar jaar, maar een paar decennia ervaring in de wereld van whisky. Hierdoor heeft hij erg veel kennis vergaard op het gebied van smaak en waarde van whisky en kan hij zelfs ervaren whisky-drinkers en verzamelaars het één en ander leren. Dit is terug te zien in de producten en services die de Dutch Whisky Connection aanbiedt. Maar hoe is Michiel Wigman begonnen met whisky? Wij hebben het hem gevraagd, waarop Michiel het volgende antwoord gaf:
Ben nu vrijwel 30 jaar actief in de whiskywereld. De eerste 28 als “uit de hand gelopen hobby” de laatste twee jaar met mijn eigen bedrijf “Dutch Whisky Connection”. Het begon met een 1 fles om een scheiding weg te drinken, werden steeds meer flessen en uiteindelijk werden de ene na de andere Billy kast van Ikea gevuld, Vooral veel was (helaas) het motto in het begin. De kast was vol, de whisky matig. Er ontstond een plan; van alle distilleerderijen die na WOII bestonden minstens een fles hebben. Na een paar jaar gelukt, zelf van de Killyloch distillery waar er toen maar 1 van was. De rest ging altijd in de blends.
Volgende doel:
Het verzamelen van zogenaamde Brown Labels van Connoisseurs Choice van de onafhankelijke bottelaar Gordon & Macphail. Ik vond en nog steeds de labels prachtig.
Daarnaast ging ik de Rare Malt Serie verzamelen. Na een poosje had ik daar ook weer veel van. Inmiddels alle mindere kwaliteit weggedaan. Kijkend naar de kast bleek dat er veel Springbank in stond. Eén van de kleinere destilleerderijen en één van de zeer weinigen die nog steeds door de familie (Mitchel) wordt gerund. Vrijwel alle anderen zijn eigendom van de drankreuzen. Focus werd Springbank.
Een paar jaar later had ik waarschijnlijk de grootste verzameling Springbank whisky in de wereld. Was helaas van korte duur omdat er twee keer werd ingebroken en ik het grootste deel van de verzameling kwijtraakte. De rest van de verzameling heb ik toen maar verkocht.
Na een psychische rit door de achtbaan besloot ik te stoppen met verzamelen, en alleen nog te kopen wat ik echt lekker vond en kon open maken. Mijn verzameling was weg, mijn passie zeker niet.
Mijn criterium werd: op de eerste plaats lekker, daarnaast bijzonder en uiteindelijk ook beperkte oplages. Nu koop (en verkoop) ik alleen whisky die ik lekker vind, veel ervan heb ik eerst zelf gedronken.
Verzamelen doe ik niet meer en heb daarom ook eigenlijk alleen handelsvoorraad in huis; open flessen, en flessen voor de verkoop.
Naast alle genoemde zaken heb ik met twee maatjes de laatste 25 jaar door Europa gereisd naar veel verschillende whisky festivals. Concept: veel ook duurdere flessen meenemen, open maken en zorgen dat je whisky per glas kopen kunt. Dat deed in het begin vrijwel niemand. Zo werd de bijzondere whisky toegankelijk voor veel meer liefhebbers, en kon ik mijn hobby financieren. Op die manier heb ik ook een enorm netwerk kunnen opbouwen van vele kennissen en whiskyvrienden. Essentie van het investeren in een netwerk is het elkaar iets gunnen en verbinden en er niet meteen iets voor terug verwachten. Investeren in relatie was en is voor mij erg belangrijk. Vandaar ook het motto op mijn homepage “whisky is the perfect way to connect”.
Michiel had dus toen hij zo’n 30 jaar geleden begon met whisky proeven en verzamelen voornamelijk kwantiteit in plaats van kwaliteit. Uit zijn antwoord is te merken dat achteraf gezien het wellicht beter zou zijn om op een andere manier te beginnen. Ook voor iemand die net nieuw is in de wereld van whisky kan het lastig zijn om een goede fles uit te zoeken, zeker omdat er zóveel verschillende soorten whisky zijn met sterk uiteenlopende smaken. Geen zorgen; om een goede start te maken hebben we Michiel de volgende vraag gesteld: Als iemand helemaal nieuw is in de wereld van whisky; wat zouden goede whisky’s zijn om mee te beginnen?
Welke whisky?
Hele goede vraag , maar weer zo een waar geen eenduidig antwoord op bestaat. In het algemeen zou ik zeggen ga veel kleine beetjes proeven. De beste gelegenheid daarvoor is een whisky festival. Er zijn er veel in Nederland en velen zijn erg gezellig en ongedwongen. Meestal komen er alleen liefhebbers om te proeven en nauwelijks mensen die het leuk vinden zo veel mogelijk te drinken.
Door Corona zijn deze festivals al ruim anderhalf jaar niet mogelijk. Second best zijn dus de vele online proeverijen. Om te beginnen kan je vrijwel overal aan mee doen. Wil je wat meer op gevorderd niveau mee doen, zoek dan beter en selecteer “value for money”. Er is op dat niveau veel verschil. Als je proeft en iets echt lekker vindt, probeer zo mogelijk nog een keer op een later moment. Whisky drinken is emotie. Daardoor zijn er veel omstandigheden die van invloed zijn op de smaak beleving. Zoals bijvoorbeeld: wat heb je ervoor gedronken, wat heb je gegeten, welk moment van de dag, met wie drink je etc. Geur en smaak bepalen samen je beleving van dit drankje.
De allereerste zal prikkelen (alcohol). Neem niet meteen een hoge alcohol whisky van meer dan 60%, begin bescheiden. Begin ook niet met de extreem rokerige, zogenaamde peated whisky’s, daar gaan geen anderen meer overheen qua smaak, dus bouw goed op. En als laatste: indien je bij herhaling iets echt heel lekker vindt, koop er meer dan 1 als je dat je kan permitteren. Zodra de fles namelijk leeg is, is die waarschijnlijk ook uitverkocht. Er zijn in het heden best een aantal prima drinkbare whisky’s voor een redelijk bedrag. Maar ieders smaak is te verschillend voor algemene aanbevelingen. Als ik dan toch iets moet noemen, dan hebben op dit moment bijvoorbeeld Glenfarclas maar ook Glennalachie een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Probeer verschillende soorten zoals bourbon, sherry en peated whisky.
Dit lijkt mij erg interessante informatie voor de beginnende whisky liefhebber! Daarmee is dit ook het einde van deel 1 van dit 3-delige artikel over whisky expert Michiel Wigman en Dutch Whisky Connection. Alleen al aan het antwoord op de bovenstaande vragen is te merken dat whisky voor Michiel echt een passie is. Blijf culinea.nl in de gaten houden voor deel 2 en 3, waar we Michiel meer vragen stellen, over Dutch Whisky Connection, eigen bottelingen, tastings, festivals en nog veel meer!
HICHLANDER
januari 25, 2024 @ 7:19 pm
HEEL LEUK VERHAAL EN NUTIGE INFORMATIE (TOT IN ALKMAAR DE GROTE KERK ) 2024
Hanneke de Jonge
januari 26, 2024 @ 8:39 am
Dankjewel