Feestdagen en Oud en Nieuw vieren wij graag met bubbels. Hoe feestelijk is het om een fles open te knallen en met Champagne het nieuwe jaar in te gaan. Maar welke soorten mousserende dranken zijn er en wat zijn de alternatieven voor de dure Champagne?
Champagne
Echte Champagne is toch wel de klassieker. Champagne mag alleen maar Champagne heten als het uit deze streek komt. De grond in deze omgeving bestaat uit kalk, waardoor Champagne meer zuren heeft. Hierdoor hebben deze bubbels net weer even een iets andere karakter. Chardonnay, Pinot Noir en ook vaak de fruitige Pinot Meunier worden gebruikt om de mooie mousserende wijnen te produceren. In de Champagne streek rijpen de wijnen langer op de fles dan andere bubbels, waardoor ze aan complexiteit winnen.
Dit verklaart het prijskaartje, goede Champagnes kunnen daarom nooit echt goedkoop zijn.
Om met de tijd mee te gaan, hebben de Champagne merken een nieuw type Champagne gecreëerd …. Champagne on ice! Dit is een frisse en nieuwe beleving van luxe. Serveer het met ijs en je hebt een heerlijk verfrissende drank die je ’s middags of op een feest kunt drinken. Deze Champagne is te herkennen aan de witte fles.
Een aan de BOB is ook gedacht, je kunt tegenwoordig diverse alcoholvrije Champagnes kopen, ik heb ze nog niet geproefd dus kan jullie niet vertellen hoe de smaak is.
Droog of zoet?
Extra Brut: is de droogste variant van Champagne
Brut: is een zeer droge variant
Sec: is een midden variant en voor de meeste mensen toegankelijk
Demi-sec: is half droog tot half zoet
Doux: is een zeer zoete variant van de Champagne
Crémant
Crémant wordt vergeleken met Champagne, maar is dat niet. Ondanks dat deze wijn op dezelfde manier gemaakt wordt, mag het geen Champagne heten. Crémant kan afkomstig zijn uit o.a. de Bordeaux, Bourgogne, Elzas of de Loire. Elke streek heeft zijn unieke wijn mede door de druiven uit dit gebied. De Crémant uit de Bourgogne – waar de Chardonnay en Pinot Noir gebruikt wordt – lijkt het meeste op de echte Champagne.
Cava
De Cava is een Spaanse bubbelwijn en wordt vooral in het zuidwesten van Barcelona (Catalonië) geproduceerd. Dit wijngebied in de Penedès levert deze betaalbare Spaanse mousserende wijn. Cava wordt gemaakt volgens de método tradicional, welke lijkt op het produceren van de Champagne.
Van de bekende merken vind ik persoonlijk de Cava’s van Freixenet erg lekker.
De brut Cava is een droge bubbel en de seco is zoeter. Dulce is heel erg zoet, die zou ik gebruiken als dessertwijn.
Prosecco
De bekende Prosecco uit Italië is een stuk eenvoudiger mousserende wijn. Bij Prosecco wordt koolzuur in de tank toegevoegd waardoor deze wijn grove bubbels heeft. Omdat Prosecco fris en makkelijk te drinken is, wordt deze zomers veel gedronken. Het is wel een feestelijk en goedkoop alternatief voor Champagne.
Moscato d’Asti en Asti
In de Italiaanse regio Piemonte worden twee soorten mousserende wijn geproduceerd, de zoete Moscato d’Asti en de friszoete Asti Spumante (Italiaans voor bruisende wijn).
De aromatische witte muskaat druif is de basis voor de mousserende wijnen. Moscato d’Asti is een licht bruisende en zoete wijn met weinig alcohol (4,5-6,5%) en is zeer geschikt als dessertwijn. Asti Spumante is een echte bubbel, minder zoet dan de Moscato d’Asti en heeft een hoger alcoholpercentage (7-9%). Deze bruisende wijnen zijn momenteel erg populair.
Sekt
Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijnen. Deutscher Sekt wordt van druiven uit Duitse wijngaarden gemaakt. Verschillende druivenrassen kunnen gebruikt worden voor het maken van Sekt, maar de Riesling druif is het meest populair.
Het koolzuur van de tweede gisting vindt plaats in een tank. Daarna wordt de wijn op fles gebracht, hierdoor zijn de bubbels minder uitgesproken aanwezig.
Kwaliteit Sekt wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle en is een goed en goedkoper alternatief voor de Champagne.
Bubbels uit Nederland
Ook in Nederland worden er tegenwoordig mousserende wijnen geproduceerd. Zelfs uit ons eigen dorp komt een lekkere bubbel. Lees hier alles over in mijn blog: Rosé bubbels uit Zeewolde.
Fonkelwijn
Fonkelwijn of vonkelwijn komt uit Zuid-Afrika. Vonkelwijn is Afrikaans voor mousserende wijn, waarin de belletjes vonkelen. Deze wijn wordt volgens de term “méthode cap classique” in Zuid-Afrika geproduceerd.
Nieuwe wereld Sparkling wines
Naast de bekende bovengenoemde mousserende wijnen, produceren ook de wijnlanden uit de zogenaamde ‘Nieuwe Wereld’ lekkere bruisende wijnen.
Goede Australische mousserende wijnen worden gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir druiven. In Australië worden deze wijnen bereid volgens de transfermethode.
Ook Nieuw-Zeeland produceert – net als in Australië – mousserende wijnen van de Chardonnay en Pinot Noir druiven. Hier worden mousserende wijnen vaak volgens de traditionele Franse methode gemaakt.
In Californië in de Verenigde Staten worden mousserende wijnen geproduceerd.
De meeste mousserende wijnen uit Zuid-Amerika komen uit Argentinië en Brazilië. Ze worden doorgaans volgens de transfermethode bereid. De wijnen uit Brazilië lijken erg veel op de zoete Italiaanse Asti’s.
Met Champagne het nieuwe jaar in
Zoals je dus gelezen hebt, zijn er veel goedkopere alternatieven voor Champagne. Als jouw budget het toelaat, zou ik zeggen koop een goede Champagne.
Misschien heb je een voorkeur voor een bepaalde druif zoals een Chardonnay, dan zal je de mousserende wijnen gemaakt van deze druif ook kunnen waarderen.
Koop en drink in ieder geval wat jij lekker vindt en laat je eventueel adviseren door een slijter of goede wijnhandel.
Ik wens jullie een knallende jaarwisseling en een gelukkig Nieuwjaar!