In het eerste kookboek van Karsu Dönmez Karsu’s Kitchen, deelt zij haar 75 favoriete gerechten uit de Turkse keuken met ons. Van tafels vol met mezze, vegetarische gerechten, vis- en vleesgerechten tot aan simpele en snelle maaltijden. En natuurlijk die overheerlijke Turkse zoete nagerechten. Bij de recepten staan persoonlijke verhalen, het is een culinaire droomreis door Turkije, met prachtige foto’s van het land en de recepten.
Inmiddels heeft Karsu al meer 50.000 exemplaren verkocht, waardoor het direct binnenkwam op positie nummer 1 van de bestsellertop 60 boeken. De opbrengsten van de voorverkoop hiervan doneert Karsu aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
Karsu Dönmez
Karsu is bekend als zangeres, pianiste, componiste en presentatrice, ze trad op in vele landen, van het Concertgebouw tot Carnegie Hall en ze staat voor uitverkochte stadions in Turkije. En ze is dol op lekker eten en koken en heeft al enkele jaren een kookprogramma met Turkse gerechten op 24Kitchen.
Koken is voor haar muziek maken, ze noemt zichzelf een kokkerellende troubadour.
Het boek Karsu’s Kitchen bestaat uit de volgende hoofdstukken:
Voorwoord
Karsu wil met dit kookboek ons inspireren om de Turkse keuken te leren kennen. De recepten zijn niet te ingewikkeld, maar natuurlijk wel superlekker. Ze begint met haar favoriete ingrediënten, die iedereen eigenlijk in haar of zijn keuken moet hebben om deze heerlijke Turkse gerechten te kunnen bereiden. Mocht je ze niet in de supermarkt kunnen vinden, ga dan eens naar een Turkse winkel.
Brunch
We beginnen met lekkere brunches. Hierbij een greep uit de brunchrecepten van Karsu.
Het eerste recept is Çökelek (kruimelkaas) van haar oma uit het dorp Karsu (waarnaar zij genoemd is). Een simpele versie van haar grootouders recept voor zelfgemaakte kaas, bedacht door haar moeder.
Een heerlijke olijvensalade met granaatappelmelasse Zeytin ekşilemesi. Haar familie in Turkije zit in de olijven en de olijfolie stroomt door hun aderen. Daarom deze fantastische salade.
De vegetarische Turkse pizza Katikli ekmek ziet er ontzettend smakelijk uit. Maak zelf het deeg hiervoor en beleg het o.a. met die lekkere kruimelkaas van hierboven.
Gepocheerd ei met knoflookyoghurt Cilbir, dit gerecht wordt steeds populairder in ons land en dat kan ik wel begrijpen.
Turks brood Pide, hoe fijn is het om zelf een Turks brood te maken.
Het recept van de ronde sesambroodjes Simit wil ik zeker eens gaan proberen. Die hebben wij namelijk gegeten in Istanbul en waren superlekker.
Soepen en salades
In dit hoofdstuk vind je een aantal recepten, maar de Turkse keuken heeft er zo veel dat je er een heel boek mee kan vullen. En salades ontbreken eigen nooit aan een Turkse tafel.
De uiensalade met sumak, Sumak salatasi ziet er simpel uit, maar lijkt mij heerlijk.
Een verslavend lekkere bietensalade met rode grapefruit, Pancar salatasi moet ik ook proberen, want bieten zijn toch wel een van mijn favoriete groenten.
Turkse aardappelsalade, Patates salatasi is een van de weinige Turkse gerechten waar de aardappel een hoofdrol in speelt.
Ben je gek op linzen, dan is deze Linzensoep, Mercimek çorbasi, echt iets voor jou.
De bijzondere spinazie-yoghurtsoep & Turkse rijst, Ispanak borani, pittige schenkelvleessoep Beyran en okrasoep in tomatenbouillon, Bamya çorbasi zijn zeker het proberen waard.
Meze
Ik ben dol op een tafel vol mezze (meze), wij hebben in Turkije hier ook uitgebreid van genoten. En nu kan jij thuis ook zelf die heerlijke hapjes maken met de recepten van Karsu.
Romige dips zoals dit perfecte recept voor hummus met Turkse pastrami, Humus & pastirma,
de pittige tomatensalsa Antep ezmesi of de tapenade van Turkse kaas en walnoten Paşa ezmesi.
Daarnaast nog heerlijke salades zoals tonijnsalade ton Balik salatasi en groente-aardappelsalade Rus salatasi die lijkt op de huzarensalade die wij kennen.
De groentefritters Öcce wil ik ook zeker gaan proberen!
Vegetarisch
Vegetarische gerechten vind je genoeg in de Turkse keuken. Het land is ook super vruchtbaar, waardoor er heel veel groenten en fruit worden geoogst. Naast de welbekende aubergines, pepers, tomaten, verse kruiden, etc. wordt er ook een scala aan vergeten groenten, avocado’s, ananassen, etc. verbouwd.
Groentes zijn belangrijke ingrediënten in de Turkse keuken, niet alleen als bijgerecht maar zeker ook als hoofdgerecht.
In het boek vind je recepten van bijvoorbeeld gefrituurde groenten Sebze kizartmasi van aardappel, courgette, aubergine, paprika en pepers.
En kousenband in tomatensaus Libiye.
Gepofte aardappel met toppings de bekende Kumpir, is ook een favoriet van mij.
Witte kool met gekruide rijst Kapuska of boerenkool Ot Kavurmasi, stuk voor stuk heerlijke gerechten.
Vis
Vis wordt in de Turkse keuken in zijn waarde gelaten. Geen sausjes, weinig kruiden en vaak in z’n geheel geserveerd. Ook zijn ze dol op schelpdieren, zoals mosselen. Hiervan maken ze dan het gerecht gevulde mosselen Midye dolmasi.
Maar ook de populaire dorade op ovengroenten Cupra, gegrilde visballetjes Balik Köftesi en
gefrituurde sardientjes Sardalya zien er verrukkelijk uit. En dan niet te vergeten de heerlijke
ansjovisjes Hamsi, die hebben wij ook in Istanbul gegeten.
Vlees
Vlees is toch ook diep verbonden met de Turkse keuken. Alle bereidingstechnieken komen dan ook langs van grillen, stoven, bakken en frituren. Hier ontdek je goed hoe divers de Turkse vleesgerechten zijn, van kebabs, lamsvlees tot aan kip.
We beginnen met aubergine-gehaktkebab Patlican kebabi, een gerecht wat van de foto spat!
Ook de bulgur met gehakt en walnoten Oruk, wil ik zeker proberen. Verrukkelijke kippenbouten, dolma’s, lamsschenkels, lamsbout, lamspiesjes en ook een lamsburger komen voorbij.
Zoet en toetjes
Turkije staat natuurlijk ook bekend om de zoete heerlijkheden zoals baklava en Turks fruit.
Zoete nagerechten zijn daar erg geliefd. Denk aan rijstpudding met noten Sütlaç, Engelenhaar met kaas en suikersiroop Künefe en die zalige zoete pompoen Kabak tatlisi. Stuk voor stuk heerlijke desserts die wij ook geproefd hebben in Turkije.
Karsu’s Kitchen
Dit boek is het culinaire erfgoed van Karsu’s overgrootmoeder, oma en moeder. De gerechten zien er fantastisch lekker uit, je zou ze wel van de bladzijdes willen likken, zo mooi zijn ze gefotografeerd.
Van vegetarisch tot vis en vlees, van tafels vol mezze hapjes tot simpele snelle maaltijden…. iedereen kan nu Turks koken met dit boek van Karsu.
Foodfotografie: Elvan Ünlü Reisfotografie: Remko Kraaijeveld
Karsu’s Kitchen kan je hier bestellen.