Ik wist dat Hotel De Keizerskroon in Apeldoorn al heel lang bestond, maar dat het zo ver terug ging dat konden we niet vermoeden. Het is als herberg begonnen en is in hetzelfde jaar gebouwd als Paleis Het Loo, namelijk in 1689. Gelegen naast het paleis werden de gasten van Het Loo – en worden nu nog steeds – ontvangen in het hotel. Als een hotel zo oud en zo verbonden aan Het Loo is, heeft het natuurlijk illustere gasten mogen ontvangen. Zoals de Russische tsaar Peter de Grote, de Oostenrijkse Keizerin Sisi en componist Frans Liszt, hebben hun hoofd op een kussen van het hotel neergelegd. Omdat vanaf 1918 De Keizerskroon eigendom was van Koningin Wilhelmina, werd destijds het dagelijkse menu van het paleis bereid door het hotel. Vanaf 1987 hoort het hotel bij de Bilderberg groep. Het hotel ligt in een prachtige omgeving en vlak bij het mooie centrum van Apeldoorn, waardoor het gasten trekt die van natuur, cultuur, rust en uitmuntende service willen genieten.
Maar wij komen voor het hernieuwde Kingstreet Restaurant. Zes weken heeft de verbouwing geduurd en het resultaat is een strak, modern ingericht restaurant in grijze tinten. De muren mogen nog wel opgefleurd worden, maar daar schijnt aan gewerkt te worden. Opvallend zijn de prachtige glazen wijnvitrines.
Wij worden zeer hartelijk en professioneel ontvangen door onze jonge gastheer Bastiaan. Hij vertelt ons enthousiast dat het restaurant voornamelijk werkt met lokale producten zoals groenten en (geiten)kazen uit de regio en biologisch vlees van Slagerij Van Broekhuizen uit Dalfsen.
Binnenkomer
Als binnenkomer wordt ons een glas Prosecco Frizzante Ruggeri ingeschonken. Een lekker fris licht mousserend glas bubbels. Daarbij heerlijke verse broodjes met lichtgezouten boter en een zalig worstje van de slagerij.
Dan verschijnt chef Daiël van Lente aan onze tafel en vraagt of hij ons een proeverij van de kaart zal serveren zodat wij van alles wat kunnen proeven. Dit lijkt ons een prima idee….laat maar komen dat verrassingsmenu.
Na de Prosecco wordt ons een glas Chardonnay uit de Bourgogne (Couvent des Jacobins “Louis Jadot”) ingeschonken. Ik vind hem ietsje te koud, maar hubbie zegt dat ik te kritisch ben. Het wordt echter heel erg goed opgelost door de wijn in grotere glazen te schenken.
Op een grote serveerplank volgt een selectie van de voorgerechten. We beginnen met het pompoensoepje met daarin een zachte geitenkaas en een bladerdeegstengeltje erop. Een goede pompoensmaak met een lekker ‘zuurtje’ van de geitenkaas.
Het schaaltje met salade met ingelegde shiitake en Reypenaar kaas, peer en paddenstoelenmousse is in een mum verorberd. Met zijn mond vol zegt tafelgenoot; dat kwartelboutje moet je nu proberen, die is heerlijk. Hij heeft gelijk, het gekonfijte boutje met een crunch van aardappelblokjes glijd van het botje af. De gerookte biologische kalfslende met een crème van tonijn, een grote kapper en gerookte amandel erbij is een leuke twist op de Vitello Tonato. Als laatste proeven we de huisgerookte zalmfilet met daarop een crème van gebakken uien en kaviaar en een kwarteleitje erbij. Zo lekker die zalm en niet te zwaar gerookt. De iets boterachtige en fruitige Chardonnay gaat heel goed samen met de voorgerechten.
Wijnen
Dan komt Bastiaan met een fles Montepulciano D’Abruzzo (Cantina Zaccagnini) en schenkt ons deze rode Italiaan in. Manlief die gek is op alles wat maar Italiaans is, wordt hier heel vrolijk van. Leuk detail is dat er aan de fles is een stukje wijnrank van de wijngaard gebonden is.
Wij zijn benieuwd wat hierbij geserveerd wordt…. en daar verschijnen onze borden met kalfsvlees. Eén stukje ‘slow food’ boterzachte kalfssukade van Eco Fields* met eigen jus en een mooie rosé kalfslende van de grill (van de biologische boer). Twee heerlijke bereidingen van kalf met daarbij een aardappelpuree met truffel, paddenstoelen gevuld met paddenstoelenduxelles, groene asperges, wortel, een jonge preitje en bolletjes van rettich. Alle groenten hebben hun eigen bereiding gehad en zijn een mooi complement bij het vlees.
De zwoele maar sappige rode wijn gaat er goed in.
*Op het bedrijf Eco Fields worden de dieren op volledig biologische wijze gehouden.
En daar komt de volgende fles en wel een Sauternes (Chateau Violet). Deze verfijnde dessertwijn is een toetje op zich. Maar toch laten we ons verleiden om ook nog een serveerplankje met nagerechten te verorberen. Hierop lonkt een cheesecake met mangomousse, pistache macaron, chocolade pecannotentaartje met whiskymascarpone crème en een homemade ‘Magnum’. Die Magnum zag ik aan de andere kant van de tafel in één hap verdwijnen en nog erger….hij vroeg om nog één. Zalig!
Na het diner hebben wij in de lounge nog genoten van een koffieservies met huisgemaakte bonbons. Restaurant Kingstreet is een typisch hotelrestaurant met dito gasten en het is jammer dat de drempel (waarschijnlijk) te hoog is voor menig passant.
Je kunt hier fantastisch dineren, alles wordt bereid met superverse ingrediënten met pure smaken….en dat proef je. In het begin van de avond was het restaurant gevuld met behoorlijk wat gasten ‘op leeftijd’, maar later op de avond kwam er een meer jonger (waarschijnlijk zakelijk) publiek. Dus mocht je in de buurt zijn, laat je niet weerhouden en stap over de drempel van dit hotel om in Kingstreet Restaurant een avondje te genieten.
Conclusie
De menukaart is overzichtelijk en niet te uitgebreid. Naast slow food gerechten, serveert men ook grill specialiteiten, waarbij je kunt kiezen uit diverse garnituren en sauzen. De wijnkaart bevat een goede selectie van wijnen in diverse prijsklassen, waarvan diverse wijnen per glas besteld kunnen worden. Goede prijs/kwaliteitverhouding in dit restaurant met uiterst professionele bediening.
Hotel de Keizerskroon in Apeldoorn
Kingstreet Restaurant
Koningstraat 7
7315 HR Apeldoorn
055-5217744
Diner: maandag t/m zondag van 18.00-21.30 uur
https://www.bilderberg.nl/apeldoorn/hotel-de-keizerskroon/restaurants