Of je nu een voetbalwedstrijd thuis aan het kijken bent met je vrienden, in de tuin een feestje geeft of gaat borrelen bij de haard met vrienden, een kaasplank is altijd een goed idee. Deze keer heb ik een keuze gemaakt uit kazen van ons eigen landje. Nederland is een van de grootste kaasproducenten en tegenwoordig vind je de allerlekkerste kazen uit eigen land bij de kaasboer.
Wij gaan dus een Hollandse kaasplank samenstellen met die lekkere kaasjes. De keuze is reuze!
Hollandse kaasplank samenstellen
Nederlanders zijn echte kaaskoppen en ik kan jullie verklappen dat ik daar een van ben. Daar waar we vroeger altijd buitenlandse kaasjes kochten, koop ik nu steeds meer lokaal geproduceerde kazen. We kennen allemaal de Goudse, Leerdammer, Maasdammer, Beemster, jonge, belegen en oude kaas hadden, maar nu is het assortiment veel uitgebreider.
Denk aan typische lokale kazen zoals de Friese Nagelkaas, de Limburgse Hervékaas, de Gelderse Kernhem, de Rotterdamse oude, etc.
Voor het samenstellen van een goede kaasplank, zou ik minimaal vijf verschillende soorten kaas kiezen. Van jong tot oud, hard tot zacht, een geitenkaas, roodflora en blauwfora kaas en verder wat jou lekker lijkt.
Leg ze in de volgorde van jong en zacht naar oud en pittig. En begin ook met het proeven van de meest milde kaas en eindig met de pittigste kaas. Zo komen de smaken van de kazen het best tot hun recht.
Ik heb op deze plank voor onderstaande kazen gekozen:
Boeren lentekaas
Tynjetaler
Stolwijkse boeren jong belegen
Kernhem
Oude Jersey
Geitenkaas fenegriek
Truffelkaas
Blauwe kaas
Friese nagelkaas
De boeren lentekaas is een lekkere volromige kaas, die in het voorjaar gemaakt wordt van de eerste rauwe weidemelk.
De Friese gatenkaas Tynjetaler is een heerlijke zachte nootachtige kaas met een verfijnde smaak.
Stolwijkse boeren jong belegen wordt op traditionele manier gemaakt op de boerderij. De kazen worden minimaal 16 weken gerijpt wat ervoor zorgt dat de kaas een in een romige smaak heeft.
Kernhem is een heerlijke roodbacteriekaas met een gewassenkorst. Hierdoor heeft de kaas een licht pikante en romige smaak.
De oude Jersey kaas wordt gemaakt van melk van Jersey koeien. De melk van deze koeien is veel voller en romiger van smaak.
Heerlijke geitenkaas met een nootachtige smaak van de fenegriek. Dit geeft een unieke smaakbeleving.
Jong belegen truffelkaas met een intense en uitgesproken smaak van Italiaanse truffel.
Deze bijzondere kaas heeft een zeer intense en uitgesproken smaak. Deze kaas is een echte delicatesse die je moet proeven.
De Hollandse blauwe is een smaakvolle blauwschimmelkaas uit Noord-Brabant.
Nederland heeft ook prachtige blauwschimmelkazen te bieden.
En als laatste de Friese nagelkaas gemaakt van magere melk en komijn en kruidnagel. Deze kaas heeft een unieke kruidige smaak, ideaal voor een kaasplank.
Erbij
Naast de heerlijke kazen is het ook lekker om de plank aan te kleden met wat druiven, gedroogde vruchten, verschillende noten, crackers, dadelbrood of notenbrood.
Ook lekker is het om stroop, mosterd, zelfgemaakte membrillo, piccalilly, chutney of druivenjam erbij te serveren.
Tips:
Laat de kazen ongeveer een uur op kamertemperatuur komen, hierdoor komen de smaken het best tot recht.
Gebruik het liefst echte kaasmesjes.
Reken zo’n 200 à 250 gram kaas per persoon. Serveer je het als dessert, beperk de plank dan tot zo’n 100 g per persoon en 3 à 4 soorten kaas.
Wat drinken we erbij
In mijn blog: Welke wijn gaat goed samen met welke kaas lees je alles over de wijnen bij kaas.
Wat je bij de kazen drinkt wordt sterk bepaald door welke kaasplank je samengesteld hebt.
Je kunt voor wijn gaan, maar port of een lokaal of speciaal biertje is natuurlijk ook erg lekker.
Hoe milder de kaas, hoe lichter de wijn. Bij krachtige kazen kan je een stevige of bittere biersoort of port serveren.
Ik heb ook nog een blog geschreven over een kaasplank met buitenlandse kaasjes, lees die ook.