Op LinkedIn zag ik prachtige bonbons voorbijkomen, daar wilde ik meer van weten. Deze bonbons worden gemaakt door Justin de Vries, 21 jaar oud. Hij doet op dit moment de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine niveau 4. Hij heeft zijn niveau 2 en 3 al afgerond. Nou ik heb ze geproefd hoor, die hemelse bonbons van Justin!
Justin
In het eerste jaar van niveau 4 kreeg Justin een les over de basis van bonbons maken, hoe je moet tempereren bijvoorbeeld. Hij is op zijn werk hiermee door gegaan, omdat ze daar altijd ‘doorhaal’ bonbons maakten. Zijn chef had wat mallen voor hem aangeschaft en daarmee is hij aan de slag gegaan.
Inspiratie
In zijn vrije tijd heeft hij heel veel opgezocht en gelezen over het maken van bonbons en de smaakcombinaties. Iemand die hem erg inspireert is Reynold Poernomo (het creatieve genie achter het familiebedrijf KOI Dessert Bar en de sympathieke finalist in MasterChef’s 2020 Back to Win), omdat hij de eerste patissier was waarvan hij zijn ideeën en creaties echt geweldig vindt.
Uiteindelijk heeft hij zelf geld gespaard om een airbrush met compressor aan te schaffen. Daarna heeft hij zijn creativiteit losgelaten op chocolade. Hij kreeg zoveel leuke reacties dat hij zelf is begonnen met goede hulp. Zijn vriendin die erg handig is op social media en haar broer die ook kok is helpen hem graag.
Na een tijdje kreeg hij ook een berichtje van een fotograaf Jeannette Drooger-Schop van Shootilicious. Zij wilde hem graag helpen om mooie foto’s te maken van zijn creaties en dit heeft zeker geholpen om bekender te worden!
Smaken
Bonbons maken doet hij in zijn vrije tijd en dit is goed te combineren met zijn opleiding en werk. Wat hij uiteindelijk graag wil bereiken is om mensen uit hun comfort zone te halen om bijzondere bonbons te proberen zoals bijvoorbeeld met eekhoorntjesbrood en rozen. Dit is gelukkig al gelukt met zijn lavendel en boekweit bonbon.
Hij werkt nu nog met wat bekendere smaken zoals crème brûlée, karamel van gecondenseerde melk, kokosmelk en kruiden die hij heel lang laat koken totdat het karamelliseert. Maar uiteindelijk wil hij wel graag meer met verschillende smaak doen.
En zijn uiteindelijke doel is om dit later ook te kunnen doen in zijn eigen restaurant of restaurant waar hij een hoge functie heeft.
En ik mocht een paar creaties van Justin zelf proeven. Dit waren de hemelse bonbons van Justin:
Crème brûlée
Door een vanille crème te maken en dat in witte chocolade te doen is het alsof je een eenhaps crème brûlée eet.
Kokos
Kokosmelk met een heel klein beetje basterdsuiker, veel kruiden en geduld, want dit moet soms wel langer dan 2 uur koken.
Lavendel en boekweit
De parfum smaak van lavendel in een ganache is al fantastisch, maar dan de nootachtige smaak van boekweit erbij maakt het af, heerlijke met een heel klein beetje karamel.
Berenburg
Berenburg van Sonnema is erg geliefd hier. Door het af te blussen op karamel behoudt het veel van de smaak en krijg je een kruidige karamel met een afdronk van de alcoholsmaak.
Hazelnoot
Zelfgemaakte hazelnootsiroop in combinatie met karamel past heel goed in een bonbon.
Je kunt Justin volgen op Facebook en Instagram
Foto’s: Jeannette Drooger-Schop van Shootilicious.nl
Henk Jonkers
augustus 1, 2023 @ 2:55 pm
Wanneer kom jy Suid-Afrika toe sodat ons dit ook kan proe. Ons is mal oor tjoklets en sou dit baie graag proe. Ek skrywe aspris in afrikaans sodat jy solank die taal kan leer. Créme Brûlée lyk me wel wat. Afgewissel met lavender en boekweit. En natuurlik n slokkie berenburger. Vat maar n klompie saam na Suid-Afrika. De deur staan oop vir jou en vriend(in) hoop ons sien julle gou.
Jeannette Drooger-Schop
augustus 1, 2023 @ 7:14 pm
Wat een leuk en lekker lezend stukje.
De bonbons van Justin zijn inderdaad hemels . Het was dan ook een genot om deze te mogen fotograferen. Ik ben heel erg trots dat het hem en zijn team verder gaat brengen. Ik ben naast fotograaf ook hobby kok en zal dan ook dankbaar gebruik maken van de recepten die je hebt gepost.
Wie weet spreken we elkaar eens.
Groetjes Jeannette (Shootilicious)
Hanneke de Jonge
augustus 2, 2023 @ 6:52 am
Hoi Jeanette, dankjewel. En die bonbons zijn inderdaad hemels. En wat een prachtige foto's heb jij ervan gemaakt, zulke mooie kan ik er niet van maken, daarom heb ik ze graag van jou gebruikt. Fijn om te horen en leuk om een keertje af te spreken inderdaad.
Groetjes, Hanneke
Hanneke de Jonge
augustus 2, 2023 @ 6:53 am
Hallo Henk, ik zal het aan de bonbon maker doorgeven! Ze zijn inderdaad stuk voor stuk heerlijk.
Groeten, Hanneke