Citrussalade Geroosterd met Avocado

Deze geroosterde citrussalade met avocado is niet alleen prachtig om te zien, maar zit ook vol verfrissende smaken. De combinatie van geroosterde citrusvruchten, romige avocado en verse kruiden maakt dit een heerlijke en kleurrijke salade. Binnen 15 minuten staat dit gerecht op tafel!

Citrussalade

In dit seizoen ben ik helemaal geobsedeerd door bloedsinaasappelen. Hoewel citrusvruchten altijd een favoriet zijn, is er iets bijzonders aan de diep karmozijnrode kleur van bloedsinaasappelen.

Gebruik een mix van verschillende citrusvruchten voor smaak en variatie. Omdat citrus de ster van deze salade is, raad ik aan om minimaal een paar soorten te combineren. Mijn persoonlijke favorieten zijn bloedsinaasappel, sinaasappel en citroen.

Door de dunne plakjes citrus kort te grillen in een antiaanbakpan, krijgt het fruit een intensere en diepere smaak. Gegrilde citroen is bijvoorbeeld verrassend lekker en kan zelfs met schil gegeten worden. Zorg er wel voor dat je de schil van tevoren goed schoonboent.

In combinatie met romige plakjes avocado, veldsla, verse kruiden en een scheutje vinaigrette is dit een van mijn favoriete salades.

Avocado

Bij het kopen van een avocado kun je controleren of hij rijp is door voorzichtig in het steeluiteinde te drukken. Voelt het licht meegevend? Dan is de avocado perfect rijp. Als het nog stevig is, moet je hem nog even laten liggen.

Variaties

Wat ik zo leuk vind aan deze salade, is hoe eenvoudig hij te maken is met een paar ingrediënten. Toch kun je de salade op veel manieren aanpassen om extra smaak en textuur toe te voegen.

Hier zijn enkele van mijn favoriete variaties:

  • Gepofte bieten: snijd ze in stukken en voeg ze toe aan de salade.
  • Geroosterde noten: pistachenoten, amandelen of hazelnoten geven extra crunch.
  • Verse kruiden: naast munt en koriander smaken basilicum of peterselie ook heerlijk.
  • Verse geitenkaas: geeft de salade een hartige, romige twist.

Dit zijn slechts enkele ideeën om deze eenvoudige geroosterde citrussalade met avocado nog lekkerder te maken.

Nog meer salade-inspiratie

Ben je dol op salades met fruit? Probeer dan ook eens deze heerlijke recepten:

Citrussalade recept:

Voor deze citrussalade, grill of rooster je de sinaasappel en citroen. Hierdoor krijgt de citrus een lekkere smaak.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerechten, Lunch, Salades
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • ½ rode ui
  • 1 bloedsinaasappel
  • ½ citroen
  • 1 zak veldsla
  • 2 takken munt
  • 3 takken koriander
  • 1 avocado
  • 1 handje pecannoten
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 tl mosterd
  • 1 el notenolie
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructions
 

  • Snijd de ui in dunne ringen. Snijd de bloedsinaasappel en citroen in dunne plakken.
  • En snijd de avocado in dunne plakken.
  • Doe de rode uienringen in een jampotje met het sap van de kontjes van de sinaasappel en citroen.
  • Doe daar de granaatappelmelasse, mosterd, notenolie, 4 eetlepels olijfolie en peper en zout bij. Schud goed door elkaar en laat even staan.
  • Bak in een antiaanbakpan in 1 eetlepel olijfolie de citrus-plakjes om en om tot ze karamelliseren. Haal ze uit de pan en laat afkoelen.
  • Verdeel de sla, avocado, plakjes citrus, uienringen en pecannoten op een bord.
  • Hak de munt- en korianderblaadjes grof en bestrooi de salade daarmee.
  • Druppel als laatste de dressing erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating