Dorade oftewel zeebrasem is het hele jaar verkrijgbaar. Vraag jouw visboer ernaar en laat hem de vis fileren. Als je geen dorade kunt vinden kan je dit vervangen door zeebaarsfilet of een ander soort vis. Deze dorade met za’atar kruiden salsa en bulgur heeft de smaken van het Midden-Oosten ….. wij zijn er gek op.
Za’atar is een Midden-Oosters specerijenmengsel wat bestaat uit sumac, za’atar kruid (smaakt naar oregano en tijm) en sesamzaadjes. Je hebt deze in diverse varianten en er is een rode en groene za’atar. In de Arabische keuken wordt deze kruidenmix in veel gerechten gebruikt.
Je kunt dit tegenwoordig vinden in de grote supermarkten en sowieso in de Turkse en Marokkaanse winkels. Koop eens een potje en ga ermee experimenteren.
Het is bijvoorbeeld lekker gemengd met olijfolie, dip hierin stokbrood of Turks brood. Lekker bij de borrel. Of kruid of marineer je kip, vis of vlees ermee voordat je het gaat bakken. Ook lekker door de yoghurt, hummus, als saladedressing over gegrilde groenten.
Mocht je geen bulgur kunnen vinden, dan kan je dit vervangen door gekookte rijst of parelcouscous.
Dorade
Misschien koop je nooit vis omdat je het te spannend vindt om te bereiden. Dat is zonde. Koop eens een hele dorade. Ik heb een recept voor jou wat heel makkelijk is en niet kan mislukken. Namelijk deze Dorade met tomaatjes uit de oven.
Ingrediënten
- 2 dorade filets
- 15 gr koriander
- 15 gr platte peterselie
- 7 gr verse munt
- 1/2 citroen, rasp en sap ervan
- olijfolie
- peper en zout
- 100 gr gekookte bulgur
- 1 el pijnboompitten
- 1 tl za'atar
- 10 gekleurde cherrytomaatjes
- 1 mini komkommer
- 1/2 avocado
Instructies
- Hak de koriander-, peterselie- en muntblaadjes fijn. Meng ze in een kommetje samen met de citroenrasp, -sap en een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe 2/3 van het kruidenmengsel in een grotere kom en meng dit met de bulgur. Proef of het voldoende op smaak is. Zo niet doe er wat extra peper, zout of citroensap bij.
- Meng door het overgebleven kruidenmengsel de pijnboompitjes, za'atar kruiden en eventueel nog wat olijfolie. Dit is de salsa voor de vis.
- Snijd de tomaatjes doormidden, en de komkommer en avocado in blokjes. Meng dit door de bulgur.
- Verhit een antiaanbakpan met een scheutje olijfolie. Dep de visfilets droog en bestrooi ze met een beetje peper en zout.
- Leg de visfilets met de velkant in de warme pan en bak ongeveer 4-5 minuten knapperig bruin op middelhoog vuur.
- Als visfilets aan de bovenkant wit en nog een beetje glazig zijn, is de vis klaar.
- Serveer de visfilets met de saus en bulgursalade erbij.