Kweepeer Chutney Recept met Abrikozen

Het is tijd voor chutney wanneer de geur van azijn het huis vult en de keukenramen beslagen zijn met de condens van een borrelende weckpot. In deze maand wordt gebruik gemaakt van prachtig herfstfruit, namelijk kweepeer en appel. Ik heb nu een heerlijke kruidige chutney van kweepeer met abrikozen gemaakt.

Kweepeer chutney maken

Kweeperen

De kweepeer is in ons land niet bijzonder populair, wat jammer is, want ze hebben een unieke smaak en textuur. Je kunt ze vinden bij een goede groenteboer of in biologische winkels. Zelf heb ik het geluk dat ik ze gratis kan plukken in ons dorp waar op diverse plekken kweepeerbomen staan.

Om verkleuring te voorkomen, kun je de geschilde kweeperen in een bak met citroenwater leggen. Maak je echter geen zorgen als ze toch verkleuren, want tijdens het koken worden de vruchten vanzelf bruin.

Als je nog nooit met kweepeer hebt gekookt, staat je een aangename verrassing te wachten. Hoewel ze sterk op appels lijken, is deze ‘vergeten’ vrucht verfrissend onderscheidend. Met hun kleverige schillen, een groot klokhuis en zuur vruchtvlees zijn kweeperen lastiger te bereiden dan appels. Maar de extra moeite wordt ruimschoots beloond door hun heerlijke geur en smaak.

In deze chutney heb ik een zoet-pittige smaakmaker gecreëerd die perfect past bij gebraden varkensvlees, kip of kalkoen. Kweepeer combineert prachtig met ander herfstfruit zoals appels. Gember zorgt voor een frisse toets en voegt samen met de specerijen een warme smaak toe aan de chutney.

Chutney

Chutney is een smaakmaker afkomstig uit de Indiase keuken. Het kenmerkt zich door de combinatie van fruit met zoet, zuur en vaak ook pikante pepertjes. Het is ideaal om rijstgerechten, kip of ander vlees meer smaak te geven. Ook is het heerlijk op brood met kaas of ham.

Laat chutney bij voorkeur een maand staan voordat je de pot opent. Zo krijgen de smaken de tijd om zich goed te ontwikkelen en wordt de chutney nog lekkerder.

Weckpotten

Om de weck- of jampotten te steriliseren, kook je ze 15 minuten in een grote pan met water. Vergeet niet de deksels mee te koken. Haal de potten daarna uit de pan en zet ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.

Je kunt de potten en deksels ook steriliseren in de oven. Plaats ze op een bakplaat voorzien van bakpapier en zet ze 15 minuten in een oven op 150 graden.

Tips

Kweepeer chutney recept:

Kweepeer chutney recept: Chutney is een smaakmaker uit de Indiase keuken, kenmerkend is de combinatie van fruit met zoet/zuur.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Bijgerechten, Sauzen/Dips
Keuken Indiaas
Porties 6 personen

Ingredients
  

  • 750 gr kweeperen
  • 600 gr zoetzure appelen
  • 125 gr gedroogde abrikozen
  • 140 gr verse gemberwortel
  • 375 gr ui
  • 4 rode pepers
  • 3 tl kardemompoeder
  • 2 tl zout
  • 400 gr basterdsuiker
  • 6 dl rode wijnazijn

Instructions
 

  • Schil kweeperen en rasp ze rondom het klokhuis (dit vind ik makkelijker dan in kleine blokjes snijden). Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
  • Snijd de abrikozen in smalle reepjes. Dit kan eventueel ook in een keukenmachine.
  • Schil en rasp de gember, snipper de ui, verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze
  • fijn.
  • Doe alle ingrediënten inclusief 3 dl water in een ruime pan met een goed sluitende deksel.
  • Breng aan de kook en laat alles in de gesloten pan op een laag vuur ruim 2 uur zachtjes koken, onder af en toe roeren, tot de chutney stevig is.
  • Doe de chutney in gesteriliseerde potten. Zet de potten na afsluiting 10 minuten op z'n kop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating