Tja de lekkerste gehaktballen zijn toch die van je moeder of oma. Daarom deel ik hier het recept van mijn moeder. Hiervoor heb je helemaal geen kant-en-klare gehaktballen kruidenmix voor nodig, maar maak je deze lekker zelf op smaak.
Gehaktballen
Een gehaktbal is toch echt wel een typische Hollandse kost. Wie is er niet mee opgegroeid….en pan vol met lekkere ballen op tafel. En ieder gezin heeft zijn eigen recept voor de lekkerste gehaktballen, dit is ons recept.
Maak de gehaktballen met gehakt half-om-half, dit is half rundergehakt en half varkensgehakt. Dit geeft het lekkerste resultaat.
Ik heb drie beschuiten gebruikt omdat behalve het ei ook nog ketjap en zoete chilisaus erdoor gaat wat ook aardig nat is. Het beschuit kan je ook vervangen door brood of paneermeel.
Je kunt van deze hoeveelheid gehakt vier grote ballen of vijf tot zes kleinere ballen draaien. Mocht er nog een balletje overblijven, dan is dit natuurlijk heel erg lekker op brood de volgende dag.
Gebruik de kruiden of condimenten zoals bijvoorbeeld ketchup wat jij lekker vindt. Houd je van spicy dan kan je er ook nog sambal doorheen mengen.
Gehakt is niet zo duur, waardoor het erg populair is. En van gehakt kan je natuurlijk nog heel veel andere lekkere gerechten maken, zoals pasta met gehaktballetjes, Spaanse gehaktballetjes als borrelhap, door een pastasaus of maak er een heerlijk gehaktbrood van. Ik heb heel veel verschillende soorten recepten voor gehaktballetjes op de site staan, zoek ze maar eens op.
En ook buiten Nederland zijn ze gek op gehaktballetjes. Zo heeft elk land zijn gehaktbal recept. In Griekenland zijn het de keftedes, (lams)gehakt gekruid met oregano, munt peterselie, rozemarijn, tijm en paprikapoeder. Geserveerd in een tomatensaus.
En natuurlijk de Köfte of Kofta, de gehaktballetjes uit Turkije en het Midden-Oosten. Meestal worden ze gemaakt van lamsgehakt gemengd met kruiden en specerijen en geregen aan een spies welke gegrild wordt.
In Engeland hebben ze de Fagot, een bal gemaakt van varkensgehakt met lever, omwikkeld met spek. Deze ballen worden bereid in een jus en geserveerd met aardappelpuree en doperwten.
En in Denemarken hebben ze de Frikadel, deze platte gehaktbal is het nationale gerecht van dit land. De bekende Zweedse gehaktballetjes en de Italiaanse Polpetta della Nonna.
Zo heeft elk land wel een lekkere variant op de gehaktbal. Wat is jouw favoriet?
Judith Bevers
januari 19, 2021 @ 2:43 pm
Lekker recept onze pan was lik leeg, niet te droog en mooi hoog op smaak
Kleine verbetering op het moment dat je ze in de jus legt dan vallen ze vrij snel uit elkaar………..
Hanneke de Jonge
januari 19, 2021 @ 3:42 pm
Dankjewel Judith,
Leuk om te vernemen.
Wat helpt is om de gehaktballen goed rondom goudbruin en knapperig aan te bakken, hierdoor vallen ze niet uit elkaar.