Deze koude dagen vragen om een lekker suddergerecht. Ik heb een ouderwetse jachtschotel gemaakt. Jachtschotel wordt ook wel filosoof genoemd en dit zijn gerechten die onze grootmoeders maakten. Volgens mij is het verschil dat in de jachtschotel appels verwerkt werd en in de filosoof niet.
Het werd jachtschotel genoemd omdat men vroeger er restjes wild in verwerkte. Later werd dit restjes vlees, uien en aardappelen. Dit werd meestal op zondag geserveerd met de kliekjes van de hele week. Nu wordt het meestal met gehakt gemaakt, maar ik snijd de runder riblappen zelf in kleine stukjes. Dat geeft meer ‘bite’ dan gehakt. Misschien kan jij jouw slager vragen of hij het vlees fijn wil snijden voor jou. Of je gebruikt rundergehakt, dat kan ook natuurlijk.
Allicht wil jij er ook nog groenten in verwerken, maar ik houd het even bij het originele recept van mijn oma.
Nog meer recepten van oma
En nog zo’n ouderwets gerecht van mijn oma is deze Stamppot gezouten snijboontjes. Blote billetjes in het gras noemde zij het.
Marianne
maart 18, 2020 @ 3:42 pm
Wat een heerlijk recept heb het al tich keer gemaakt en het blijft smullen !
Hanneke de Jonge
maart 19, 2020 @ 8:03 am
Dankjewel Marianne, super om te vernemen! Mvg, Hanneke
Jacqueline
juni 13, 2021 @ 11:20 am
Ik ben Engels. Over de jaren dat ik hier in Nederland woon heb ik vele Nederlands klassieke recepten uitgeprobeerd en lekker gevonden.
Gisteren heb ik voor het eerst de “jacht schotel “ gemaakt. Heerlijke werkelijk!
De stoofvlees heb ik in de oven laten sudderen voor 2 1/2 uren, dan hoef je maar 2 keer te roeren.
Wij zijn met zijn 2 ‘en , ik heb genoeg over voor nog 3 maaltijden in de diepvries
Hanneke de Jonge
juni 13, 2021 @ 11:29 am
Hi Jacqueline, wat leuk om te horen en wat goed dat je de Nederlandse klassiekers uitprobeert. Ik ben weer gek op Engelse klassiekers!
Groetjes, Hanneke
Ben
september 18, 2021 @ 4:30 am
Zondag ga ik deze jachtschotel maken. Het ziet er erg lekker uit!
In veel stoofgerechten zie ik dat er rode wijn of azijn wordt toegevoegd.
Is dat in dit recept niet nodig?
Hanneke de Jonge
september 18, 2021 @ 7:52 am
In dit recept wordt geen rode wijn of azijn gebruikt, alleen maar bouillon.
Astrid
augustus 10, 2023 @ 4:56 pm
Ik heb het gemaakt het was heerlijk met rodekool
Hanneke de Jonge
augustus 11, 2023 @ 11:14 am
Hallo Astrid, leuk om te vernemen. Dankjewel.
Groetjes, Hanneke
Grace
november 21, 2023 @ 3:12 pm
Ik heb vandaag de boodschappen gedaan voor de jachtschotel en ben benieuwd . Laat het je weten hoe het smaakt.
Hanneke de Jonge
november 21, 2023 @ 4:12 pm
Succes ermee Grace, ben ook benieuwd hoe het gesmaakt heeft. Leuk als jij mij dit laat weten.
Vriendelijke groet, Hanneke