Deze koude dagen vragen om een lekker suddergerecht. Ik heb een ouderwetse jachtschotel gemaakt. Jachtschotel wordt ook wel filosoof genoemd en dit zijn gerechten die onze grootmoeders maakten. Volgens mij is het verschil dat in de jachtschotel appels verwerkt werd en in de filosoof niet.

 

Het werd jachtschotel genoemd omdat men vroeger er restjes wild in verwerkte. Later werd dit restjes vlees, uien en aardappelen. Dit werd meestal op zondag geserveerd met de kliekjes van de hele week. Nu wordt het meestal met gehakt gemaakt, maar ik snijd de runder riblappen zelf in kleine stukjes. Dat geeft meer ‘bite’ dan gehakt. Misschien kan jij jouw slager vragen of hij het vlees fijn wil snijden voor jou. Of je gebruikt rundergehakt, dat kan ook natuurlijk.
Allicht wil jij er ook nog groenten in verwerken, maar ik houd het even bij het originele recept van mijn oma.

 

Nog meer recepten van oma

 

En nog zo’n ouderwets gerecht van mijn oma is deze Stamppot gezouten snijboontjes. Blote billetjes in het gras noemde zij het.