Deze aardbeien coupe Romanoff is een heel klassiek dessert. Een retro toetje wat je niet vaak meer op een menukaart van een restaurant ziet staan. Maar waarom niet, het is een heerlijk nagerecht met verse aardbeien. De zomerkoninkjes liggen te lonken bij de groenteboer, tijd om deze dessert eens te maken. Er bestaan heel veel varianten op dit recept en dit is mijn versie ervan.
Het originele recept werd in de jaren 20 bedacht door Auguste Escoffier en bestond uit gepureerde aardbeien gemengd door slagroom en wodka (en Crème de Cassis). Een nep prins die zich Romanoff noemde, heeft in zijn restaurant in Beverly Hills er deze Coupe Romanoff van gemaakt.
Origineel recept aardbeien coupe Romanoff
Dus in het originele recept vind je geen hangop, peper en/of meringues. Maar in de loop der jaren zijn deze ingrediënten er wel bijgekomen.
De meringue kan je zelf maken. Dit zijn schuimpjes gemaakt van opgeklopt eiwit met suiker. Deze bak je dan in de oven. Maar voor het gemak kan je kant-en-klare kleine schuimpjes kopen.
Hangop is uitgelekte yoghurt. Ook dit kan je kopen in de winkel, maar zelf maken is nog lekkerder. Ik schenk de yoghurt altijd in een ouderwetse plastic koffiefilter met daarin een papieren koffiefilter. Laat dit een paar uur of nog beter een nachtje staan. Dan houd je een hele dikke yoghurt over. Voor 200 ml hangop, heb je ongeveer 400 ml Griekse yoghurt nodig. Probeer het eens.
Met deze hangop kan je ook een heerlijke dip maken. Hoe je deze Labneh maakt, lees je hier.
Roze peperbessen (o.a. van Verstegen te koop bij AH) zijn de roze bessen van een struik. Het is geen echte peperkorrel en de bessen zijn dan ook een stuk milder en zoeter dan de peperkorrels. Zowel lekker bij hartige maar ook zoete gerechten, zoals deze Coupe Romanoff.
aardbeien coupe Romanoff
Koen
augustus 6, 2019 @ 10:48 am
Heb hem gemaakt, echt heerlijk!
Hanneke de Jonge
augustus 6, 2019 @ 12:49 pm
Wat leuk om te vernemen Koen, dankjewel. Met culinea groeten, Hanneke