Scotch eggs komen oorspronkelijk uit Groot-Brittanië. Het zijn balletjes gehakt met daarin gekookte eieren. Er wordt meestal het gehakt van braadworsten gebruikt om te eitjes in te verstoppen, in Nederland worden ze ook wel eierballen genoemd. De balletjes worden gerold door paneermeel en daarna gefrituurd.
Ik heb Scotch Eggs gemaakt van kwarteleitjes, waardoor je kleine balletjes krijgt. Maar je kunt natuurlijk ook gewone eieren gebruiken. Koop lekkere braadworsten (varkens-, rund- of lamsworsten) hiervoor. Je kunt verse kruiden zoals dille, peterselie, basilicum of bieslook gebruiken om het gehakt mee aan te maken.
In plaats van de balletjes te frituren, heb ik ze in de oven bereid.
Natuurlijk mag je ze van mij frituren, doe dit alleen niet in te hete olie (160˚C) en frituur ze ongeveer 4-5 minuten tot ze rondom goudbruin zijn.
Het recept voor de ingemaakte radijsjes die ik erbij geserveerd heb, kan je hier vinden.