Persillade, wat is dat? Misschien heb je het wel een in een recept voorbij zien komen. Het is een Frans kruidenmengsel gemaakt van gehakte peterselie met knoflook en olijfolie. Heel erg simpel maar wel erg lekker. Het wordt als smaakmaker gebruikt bij diverse gerechten. Lekker bij gegrild vlees, kip, vis, zeevruchten of op je gekookte of gebakken aardappeltjes. Als je de olie door roomboter vervangt heb je een lekkere kruidenboter. Een klassieke persillade zelf maken is dus helemaal niet moeilijk. Het vergt wat hakwerk, maar dit kan je zelfs in je keukenmachine doen als je geen zin hebt in het betere handwerk.
Het meeste werk zit eigenlijk in de blaadjes peterselie van de takjes halen (dunne steeltjes kan je wel gebruiken).

 

Je kunt varieren met de klassieke persillade. Doe er bijvoorbeeld een heel fijn gesnipperd sjalotje erdoor, citroensap of azijn, geraspte kaas of ansjovis. Ook kan je nog andere kruiden erdoor mengen zoals bijvoorbeeld dragon, basilicum of oregano.

 

Als je teveel gemaakt hebt, is dit geen probleem. In een afgesloten jampot of weckpotje blijft het wel een tijdje goed in de koelkast. En het is overal lekker bij, dus het potje zal vast wel snel opgaan.

 

De Italiaanse variant van deze klassieke persillade is de gremolata. Het recept hiervoor vind je hier.