Dit nagerecht tomaatjes in honing met yoghurtgranité en basilicumsiroop is een recept van Angélique Schmeinck. Yoghurtgranité met ‘honingtomaatjes’ en aardbeien heet haar recept. Toen ik het voorbij zag komen, leek mij dit gelijk een bijzonder recept en dat is het ook. Niet te zoet nagerecht, met de heerlijke smaken van de honing en basilicum….een soort zoete Caprese.
Tomaatjes
Koop voor dit bijzondere nagerecht wel lekkere cherrytomaatjes. Het liefst trostomaatjes met veel smaak. Hoe lekkerder en rijper de tomaatjes zijn, hoe lekkerder het gerecht wordt natuurlijk.
Je blancheert de tomaatjes eerst en dan haal je het velletje eraf. Het is even een werkje, dus neem er de tijd voor. Doordat de tomaatjes ontveld zijn, kan de smaak van de kruidige honing er goed intrekken.
Honing
Ook hier geldt ….. hoe beter de honing, hoe lekkerder het gerecht. De honing wordt op smaak gebracht met vanille, steranijs en kaneel. Dit wordt over de ontvelde tomaatjes geschonken die hierin lekker worden gemarineerd.
Granité
Een granité of granita is een soort geschaafd ijs. Oorspronkelijk komt het uit Italië en wordt het gemaakt van water, suiker en smaakmakers zoals vers fruit. Het wordt gemaakt zonder ijsmachine. Je maakt een basis en dit gaat in een bak in de diepvries. Dan ga je om het half uur het ijs omscheppen of schrapen, waardoor er grove kristallen ontstaan.
Angélique heeft dat niet gedaan, maar het laten bevriezen tot een blok ijs. Dit schaaf je dan met een grove blokschijf tot granita schilfers.
Ik vind dit zo’n geweldige methode en gebruik dit nu altijd als ik granita ga maken.
Basilicumsiroop
Bij dit dessert wordt een zoete basilicumsiroop geserveerd. Dit maak je door eerst een suikersiroopje te maken. Dan blancheer je de basilicumblaadjes, giet ze af en spoelt
ze gelijk af met koud water. Je knijpt al het vocht er goed uit en pureert de basilicum met de suikersiroop in een blender tot een mooie gladde siroop. Schenk het in een flesje en bewaar het tot gebruik in de koelkast.
Erbij:
Ik heb er een Estrella Rosado Dulce bij geschonken, deze smaakte er prima bij.
Tip:
Het is een bewerkelijk dessert, maar je kunt alles van te voren klaarmaken. En je maakt wel de blitz met zo’n nagerecht, dus als je eens iets bijzonders wilt serveren dan maak je dit.