Meestal zijn stoofpeertjes rood, maar ik heb de stoofpeertjes nu eens in witte wijn met kurkuma gestoofd waardoor ze een mooie ‘gouden’ kleur krijgen. Deze prachtige gouden stoofpeertjes zijn lekker als bijgerecht bij varkensvlees en wild of als toetje met een bol ijs. Omdat ze zo feestelijk zijn, passen ze prima in een Kerstmenu.
Een gezond maar heerlijk dessert van gekruide gepocheerde peren in een siroop van dessertwijn met kurkuma.
Gouden bladeren onder mijn voeten, koude lucht, het is een van mijn favoriete tijden van het jaar. De herfst zorgt er altijd voor dat ik nostalgisch word, een beetje melancholisch en neig naar het gezellige comfort van thuis. Pantoffels, warme chocomel, een lekkere plaid op de bank en, oh ja, een overheerlijk dessert, en ik ga me helemaal zen voelen.
Om aardiger voor mijn lichaam te zijn, heb ik zin in zoete voeding die me een licht en energiek gevoel geeft. Voor mij betekent dat dat herfstfruit voorop staat.
Stoofpeertjes
Gestoofde peren zijn echt een ding van grote schoonheid. Zacht koken, geselecteerde kruiden en een beetje zoetigheid transformeren een simpele peer in iets heel verleidelijks.
Ik heb al vaak met succes gestoofde peren in rode wijn geprobeerd, maar wilde deze keer iets anders proberen.
Ik ben dol op de bedwelmende geur van kruidnagel, kaneel en steranijs, dus dat was de beste. En saffraan en kurkuma natuurlijk.
Als dit allemaal een beetje fancy klinkt, laat je dan niet afschrikken. Het pocheren van peren is echt heel eenvoudig.
Begin met het kiezen van het perfecte fruit. Ik gebruikte Gieser Wildeman stoofpeertjes.
Schil je peren niet te lang van tevoren, ze worden bruin. Maak je pocheervloeistof, schil je peren en doe ze er meteen in. Laat het steeltje eraan zitten als je kunt, het is een handig handvat om de peren om te draaien terwijl ze koken.
Neem de tijd, zet wat muziek op en geniet van de heerlijke geuren in jouw keuken. Prop de pan niet te vol, want dan kan je de peren moeilijk omdraaien.
Haast je niet. Peren hebben een heerlijk bad nodig, geen heftige kook. Kook ze zachtjes tot een mesje dat je aan de onderkant inbrengt, nauwelijks weerstand ondervindt. Het einddoel is weelderig, zijdezacht vruchtvlees dat nauwelijks weerstand biedt.
Zodra de peren zacht beginnen te worden, is het heel makkelijk om ze te beschadigen met een lepel of tang (geen probleem, ze zullen nog steeds lekker smaken). Als je perfecte peren wilt, gebruik dan een tang om voorzichtig de steel van de peer vast te pakken en hem om te draaien in de pan.
Zodra de gestoofde peren gaar zijn, laat je ze afkoelen in pocheervloeistof. Het resterende gouden elixer mag je niet verspillen! Zet het vuur iets hoger en laat nog 20-25 minuten sudderen om de vloeistof met ongeveer driekwart in te koken tot een siroop.
Nog meer stoofperen:
Stoofpeertjes met saffraan en kardemom
Stoofpeertjes gestoofd in perensap
Pavlova krans met stoofpeertjes
Kaneel panna cotta met stoofpeer
Stoofperen tulband met icing
Chocoladetaart met stoofpeertjes
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Marjon
december 10, 2018 @ 8:12 am
hmm, lijkt me lekker! Ga ik als bijgerecht op tweede kerstdag maken! Dan komen mijn moeder en haar partner hier mee-eten, mijn mama heeft net de diagnose Alzheimer gekregen en is, begrijpelijk, volledig van slag. Hopelijk bevalt haar dit!
Hanneke de Jonge
december 10, 2018 @ 9:56 am
Leuk dat je een recept van mij gaat maken Marjon. Wat een naar bericht van je moeder. Hoop dat jullie toch een mooie Kerst zullen hebben. Sterkte met alles. Lieve groet, Hanneke