Tom Kha Kai is een Thaise romige en geurige soep met kokosmelk en kip. Er kunnen nog allerlei andere ingrediënten toegevoegd worden zoals paddenstoelen, bamboescheuten, rode pepers en/of koriander. Ook kan je er rijstnoedels in koken om het nog meer een maaltijdsoep te maken. Deze Tom Kha Kai met kip en paddenstoelen is een makkelijk en snel gerecht, ik zou zeggen probeer het eens.
De Thaise kokosmelksoep, bekend als Tom Kha Kai, is net zo rijk en romig als licht en verfrissend. Deze combinatie van smaken is zo verleidelijk dat het geen wonder is dat deze Thaise soep zo populair is, zowel in Thailand als over de hele wereld.
Tom Kha Kai
Tom Kha Kai is een populaire Thaise soep gemaakt door een romige kokosmelkbouillon te infuseren met citroengras, laos en limoenblaadjes. In het Thai betekent ‘koken’ en wordt gebruikt om naar soepen te verwijzen. Kha is het Thaise woord voor galangal en Kai (gai) is het Thaise woord voor kip.
Deze soep is rijk en romig. Pittig en citrusachtig, zout en licht kruidig met malse stukjes kip en paddenstoelen. Ultieme verrukkingen en comfort in een kom.
Bouillon met kokosmelk vormt de basis van deze soep. Als je de voorkeur geeft aan een rijkere basis, kan je alle kippenbouillon gebruiken. In de winkel gekochte kippenbouillon is prima. Maar zelfgemaakt is nog lekkerder!
Variaties
Tom Kha-soepen kunnen worden gemaakt met een verscheidenheid aan verschillende eiwitten of groenten. Paddenstoelen en kip zijn de traditionele keuzes, maar varkensvlees, garnalen, tofu, sperziebonen, pompoen, bamboescheuten en uienringen zijn enkele opties die allemaal goed zouden werken met deze soepbasis.
Om een vegetarische of veganistische versie van Tom Kha te maken, kan je de kippenbouillon vervangen door groentebouillon, de vissaus vervangen door keukenzout of sojasaus en de kip weglaten. Eventueel kun je blokjes tofu of een andere vleesvervanger toevoegen. Of probeer deze Vegetarische Tom Kha met paddenstoelen.
Tips:
Als je geen limoenblaadjes kunt vinden, gebruik dan 2 citroenstengels welke je kneust (erop slaan) met de achterkant van een koksmes.
Serveer de soep met zelfgemaakt naanbrood.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.