Oktoberfest (het bierzuipfestijn) in Duitsland is in volle gang. Om het een beetje mee te vieren heb ik deze kaasfondue met bier gemaakt. Dude food….kaasfondue gemaakt met bier in plaats van witte wijn. We hebben bier toegevoegd aan onze fondue, wat een heerlijke hartige smaak toevoegt. Het is een geweldig middelpunt voor een feestje. Serveer met rauwkost, augurken, pickles, knapperig brood en/of pretzels.
Kaasfondue
Kaasfondue is een gesmolten kaassaus met oorsprong in Franstalig Zwitserland. Velen beschouwen het als een typisch Zwitsers gerecht, samen met raclette en rösti.
Het begon als een manier voor Zwitserse boeren om het meeste uit oud brood, oude kaas en droge witte wijn te halen tijdens de koude wintermaanden. Om de eerste te verzachten doopten ze het in een verwarmde sausachtige combinatie van de laatste twee.
Het woord fondue (letterlijk ‘smelten’) is afgeleid van het Franse werkwoord ‘fondre’, wat ‘smelten’ betekent.
Kaasfondue met bier
Dit recept voor kaasfondue met bier is zo eenvoudig als het maar kan.
Goed smeltende kaas en smaakvol bier met een lage bitterheid zijn vanzelfsprekend.
Eventuele kruiden en/of smaakmakers, zoals gehakte knoflook of sjalotten, worcestersaus of mosterd, kan je gebruiken om de smaak te versterken.
Beste smeltkaas
De Zwitsers gebruiken doorgaans twee verschillende kazen in fondue. Je kunt elke combinatie van de populairste Zwitserse kazen gebruiken in de bierversie van het gerecht. Je kunt ook met een aantal alternatieven gaan, zolang het maar goed smeltende kazen zijn.
Dit is een lijst met geschikte opties:
Zwitserse kazen zoals Gruyère, Emmentaler en Vacherin
Raclette kaas
Goudse kaas
Cheddar
Witte schimmelkaas zoals een brie, deze kan je niet raspen en moet u met een mes in kleine stukjes snijden
Beste bier:
Biersoorten met een lage bitterheid en kruidige, aardse aroma’s kan je het beste gebruiken, zoals:
Pilsner
Bockbier
Belgische bieren
Engelse pale ale, mild
Bruine ale (lage bitterheid)
Erbij:
Gebruik zelfgemaakte croutons als dippers! Pretzels zijn een geweldig alternatief.
Dan natuurlijk groenten zoals wortels, selderij, asperges, bloemkool of broccoliroosjes.
Of avocado, mini paprika’s, mini tomaatjes, appels, gestoomde krieltjes of geroosterde dikke aardappelpartjes. Vergeet ook de champignons niet.
En stukjes (rook)worst doet het ook goed in deze kaasfondue.
Tips:
Rasp de kaas terwijl deze nog koud is uit de koelkast (dit is makkelijker) en laat de kaas op kamertemperatuur komen voordat je hem door de bloem roert.
Als je bier in een hete pan/pot doet, zal het overmatig schuimen.
Deze ingemaakte groenten gaan ook heel goed samen met deze kaasfondue.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.