Het is rabarberseizoen en ik ben dol op dit ouderwetse vroege voorjaarsfruit dat altijd in een schitterende roze tint kookt. Ik hou ervan om ermee te bakken en er klassieke desserts van te maken. Zoals deze heerlijke rabarber Eton Mess.
Nu de lente en het boerenmarktseizoen voor de deur staan, kun je tegenwoordig veel verse seizoens-producten, zoals rabarber, mee naar huis nemen.
Eton Mess
Eton Mess is een geweldig zomerfeestdessert. Je kunt het van tevoren voorbereiden, het vergt minimale inspanning en het heeft een grote impact. Je kunt het maken met meringues uit de winkel in plaats van ze zelf te maken. Waarom zou je twee uur besteden aan het maken van iets dat je alleen maar verkruimelt in dit heerlijke dessert?
Gelaagd in een mooi glas ziet Eton Mess er allesbehalve rommelig uit. En toch is dit prachtige dessert een fluitje van een cent om te maken. Ik heb mijn eigen schuimgebak gemaakt, maar je kunt de bereiding vereenvoudigen door de meringues uit de winkel te gebruiken.
De Britse klassieker bekend als Eton Mess is een rustiek dessert van slagroom, fruitcompote en meringue. Een droomdessert voor zomers vermaak.
In plaats van alleen slagroom te gebruiken, heb ik dit deels met een dikke Griekse yoghurt gemengd. Hierdoor wordt het wat frisser en bevat het iets minder calorieën.
Rabarber
Wist je dat rabarber eigenlijk een groente is en geen fruit? De friszure stengels wordt wel vaak verwerkt als fruit zoals in compotes of jam.
Koop voor dit recept zo rood mogelijke stengels en hoe roder de stengels hoe zoeter de rabarber is.
Spoel de stengels goed schoon onder de koude kraan en snijd ze dan in stukken.
Je kunt voor dit recept de rabarber garen in de oven, maar natuurlijk kan je het ook koken.
Voor het garen in de oven leg je de stukken rabarber in een ovenschaal en giet daar bijvoorbeeld aardbeiensiroop, honing of een andere zoetstof over. Zet de rabarber in de hete oven en gaar het in ongeveer 15-20 minuten. De stukjes blijven dan mooi intact.
Als je de rabarber kookt, is deze sneller gaar en krijg je meer een compote.
Hier vind je nog veel meer heerlijke rabarberrecepten.
Tips:
Hoe je de meringues* zelf kunt maken, lees je hier. Doe dit een dag van tevoren.
Omdat de meringues zo zoet zijn, gebruik ik alleen maar vanillesuiker in de slagroom. Doe er gerust suiker bij als je een zoetekauw bent.
Je kunt alles van tevoren klaarmaken, maar doe het pas op het laatst in de glazen. Als het te lang blijft staan, dan lossen de meringues op en is het krokante effect van de meringues weg.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.