Hierbij een overzicht van de meest voorkomende verse kruiden die je bij de groenteboer of supermarkt kunt kopen. Verse kruiden…wat doe je ermee en hoe moet je ze bewaren? Als je de kruiden in een pot koopt, blijven ze langer houdbaar dan de losse voorverpakte kruiden. Let bij het kopen erop dat de kruiden er fris uitzien en lekker ruiken.
Voor de meeste kruiden geldt dat je ze maar een paar dagen in de koelkast kunt bewaren.
Rol ze in nat keukenpapier, hierdoor blijven ze iets langer fris.
Kruiden met ‘harde’ blaadjes hebben tijd nodig om smaak af te geven. Deze gebruik je al vanaf het begin van het koken. Deze kruiden zijn laurier, rozemarijn, salie en tijm.
Kruiden met zachte blaadjes voeg je pas aan het eind toe aan een gerecht of strooi je op het laatst over het gerecht. Dit zijn o.a. basilicum, bieslook, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, koriander, munt en peterselie.
Je kunt restjes kruiden verwerken in een lekkere kruidenboter, kruidenolie of -azijn.
Als je veel kruidenboter hebt gemaakt, vries deze dan goed ingepakt in waardoor je er nog langer plezier van hebt.
Ook kan je zelf kruiden drogen, hiervoor geschikt zijn munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hang ze in een bos op z’n kop op een droge en donkere ruimte.
Door kruiden te gebruiken in je eten, heb je minder zout nodig omdat de kruiden veel smaak aan de gerechten geven. En verse kruiden zijn ook nog eens heel gezond.
Basilicum
Basilicum…je houdt ervan of niet. Het is een vrij overheersend kruid. Dit geldt ook voor koriander. Ik ben er gek op. Basilicum is bekend van de Mediterrane keuken waarvan pesto van basilicum het meest bekend is. Basilicum wordt veel gebruikt op pizza’s en in pasta’s.
Je kunt de blaadjes en steeltjes gebruiken.
Groenten zoals tomaten, paprika, aubergine, courgette, komkommer zijn een goede match met basilicum.
Recept met basilicum:
Komkommersalade met basilicum
Bieslook
Bieslook heeft een milde uiensmaak en is heerlijk in salades en dressings.
Fijngesneden bieslook gaat goed samen met aardappel, bonen, komkommer, prei, uien, en tomaten. In kaasgerechten, zoals een kaassoufflé, omelet of roereieren, in kwark of yoghurt als kruidensaus en lekker bij vis.
Recept met bieslook:
Tuinbonen en erwtendip
Citroenmelisse
Citroenmelisse doet zijn naam eer aan, het blad ruikt en proeft namelijk naar citroen.
Lekkere bij forel of paling, bij sla, om spruitjes op te frissen, in nagerechten of door een fruitsalade.
Ook kan je er een heerlijke thee van maken.
Recept met citroenmelisse:
Kiwi smoothie met citroenmelisse
Dille
Dille is een fris kruid wat vooral bekend is uit de Skandinavische keuken. Pas op dat je niet teveel dille gebruikt, het kruid is vrij overheersend.
Dille is grote vriendjes met vis, denk aan de dille van de gravad lax. Aardappel, asperges, rode bietjes, wortelen en bonen gaan heel goed samen met dille.
Recept met dille:
Farfallesalade
Dragon
Dragon wordt vooral in de Franse keuken gebruikt, denk aan de kip in dragon roomsaus, de klassieke bearnaisesaus of de bouquet garni welke bij het trekken van bouillon gebruikt wordt.
Dragon heeft iets peper- en anijsachtigs en past niet in elk gerecht.
Lekker bij kip, vis, kaas en spinazie. Of maak er een dragonazijn van.
Recept met dragon:
Hamburgers met dragonmayonaise
Kervel
Kervel heeft een lichte anijssmaak. Omdat het zo’n fijn blad en smaak heeft, doe je het kruid pas op laatst in het gerecht.
Gebruik kervel bij biefstuk, kalfsvlees en lamsvlees, kreeft of zalm. Lekker bij aubergine, champignons, erwten, komkommer en door de sla. Door roereieren of een omelet. Door soepen of sauzen.
Recept met kervel:
Courgette, prei en kervelsoep met kaasballetjes
Koriander
Je houdt ervan of je vind het afschuwelijk. Koriander is vooral bekend van de Aziatische en Marokkaanse keuken. Het blad lijkt veel op dat van de platte peterselie, maar als je eraan ruikt weet je of je koriander te pakken hebt of niet.
Je kunt de blaadjes en steeltjes gebruiken.
Lekker in curry’s, bij roergebakken biefstuk, kip of gegrilde vis. Avocado en koriander zijn vriendjes van elkaar, probeer maar eens met deze Guacamole. Koolsoorten, uien en wortelen gaan ook goed samen met dit kruid.
Recept met koriander:
Libanese auberginesalade
Laurier
Laurier past eigenlijk wel bij elk soort vlees, vooral aan stoofschotels geeft het een extra smaak. Het wordt gebruikt als bouquet garni in soepen.
Ook in bij gestoofde vis, prei en in (groenten)soepen is het een echte smaakmaker.
Recept met laurier:
Boeuf Bourguignon
Munt
Munt is een lekker fris kruid met een sterke ‘pepermunt’ smaak.
Munt en fruit, munt en komkommer, erwten en wortelen of in een Griekse salade zijn heerlijke frisse combinaties. Of zet zelf een lekkere muntthee.
Recept met munt:
Gegrilde aubergine salade met kikkererwten
Oregano of wilde Marjolein
Oregano of wilde marjolein en marjolein of majoraan hebben ongeveer dezelfde smaak en eigenschappen. Dit kruid komt vooral in de Italiaanse en Griekse keuken voor. Gedroogd heeft deze kruid meer smaak. Denk aan die typische smaak op een pizza.
Oregano of marjolein gaat heel goed samen met de meeste soorten vlees, groenten en pasta’s. Lekker in een tomatensaus of in een bouillon.
Recept met oregano:
Kip met citroenrijst en asperges
Peterselie
Peterselie is een allemansvriend. Je hebt de platte en krul peterselie. Dit kruid past bijna bij alle soorten vlees en vis. Peterselie en knoflook zijn de match in kruidenboter of kruidensaus en peterselie gaat ook goed samen met veel groentensoorten. Peterselie is het kruid in de Taboulleh.
Recept met peterselie:
Stokbrood met longhaas en peterseliesalsa
Rozemarijn
Rozemarijn is een sterk geurend kruid en is vooral bekend van de Franse en Italiaanse keuken. Ook dit kruid is snel overheersend.
Rozemarijn smaakt heel goed als je het meebakt bij de meeste vleessoorten en zelfs bij (stevige) vis kan het lekker zijn. Of fijngehakt meegebakken met aardappeltjes, geeft het een heerlijke smaak.
Recept met rozemarijn:
Gnocchi met spinazie, paddenstoelen en gorgonzola
Salie
Ook salie is weer zo’n kruid met een overheersende smaak. Gebruik het dus met mate.
Salie is vooral lekker bij varkensvlees. Paddenstoelen, zoete aardappelen en pompoen zijn ook gek op salie.
Recept met salie:
Pompoentaartjes
Selderij (bladselderij)
Selderij lijkt op peterselie maar heeft een meer uitgesprokener smaak. Het wordt gebruikt in de erwtensoep, soepen en sauzen en (Griekse) salades.
Recept met selderij:
Surinaamse Telo met bakkeljauw
Tijm
Tijm is een kruid waarvan de kleine blaadjes gebruikt worden. Je ritst ze van stengels af. Lekker om te gebruiken in marinades voor vlees of in een rode wijnsaus.
Tijm is lekker bij vrijwel alle groenten.
Tijm en fruit zoals citroen, aardbeien, frambozen en perziken zijn ook goede vriendjes.
Recept met tijm:
De lekkerste aardappelpartjes