Er is niet veel dat een verleidelijke dosis pesto niet kan verbeteren, en deze panini ham, kaas en pesto is een geweldig voorbeeld. Met een flinke klodder van mijn klassieke basilicumpesto wordt een simpele lunch een smeuïge, kruidige gastronomische verwennerij.
Als ik zou moeten kiezen en je zou aanraden om een bepaalde Italiaanse panini te proberen, zou het deze zeker zijn. De combinatie van de smaken van de pittige en zoute ham, de lekkere belegen kaas, de tomaatjes en de verse zelfgemaakte pesto is gewoonweg ongelooflijk.
Panini
Een panino of panini is een Italiaanse sandwich, vergelijkbaar met een tosti, die meestal wordt geroosterd en warm wordt geserveerd. Een panini is ook de snack die je normaal gesproken als eerste tegenkomt als je door Italië reist en die je in veel straatstalletjes of cafés vindt.
Als je liever een vegetarische versie van deze panini sandwich maakt, kan je de ham weglaten en toch een overheerlijke Italiaanse sandwich maken.
Het beste brood voor deze ‘tosti’ is een panini. Je vindt ze in de supermarkten of op de markt. Maar je kunt er natuurlijk ook een tosti van maken met ‘gewoon’ brood.
Zoals bijna altijd in de Italiaanse keuken zijn weinig maar de beste ingrediënten de sleutel. Dit is vooral belangrijk bij een sandwich als deze met slechts vijf ingrediënten. Dus als je de kans hebt, zorg er dan voor dat je de best mogelijke ingrediënten gebruikt.
Je kunt achterham gebruiken, maar ook een lekkere Proscuitto. Neem een lekkere belegen Hollandse kaas of om het Italiaanser te maken mozzarella of fontina kaas die ook zo lekker smelt. Lekkere rijpe tomaatjes en zelfgemaakte pesto maken deze sandwich helemaal af.
Maken
De kenmerken van een geweldige panini zijn goudbruin knapperig brood en perfect gesmolten kaas. Het lijkt niet zo moeilijk om te bereiken, maar er zijn een paar dingen die je moet weten.
Gebruik een contact- of panini grill als je die hebt. Als je die niet hebt, neem je een koekenpan.
Kaas is net zo belangrijk als brood. Kies je favoriet, maar vergeet niet om de kaas te selecteren die goed smelt. Ik kies vaak voor een mix van twee soorten kaas. Eén voor de smaak en de andere voor de smeltkwaliteiten. Hier mengde ik belegen en oude kaas.
Gebruik boter of olijfolie om die gouden korst te krijgen.
En tot slot, hoe meer kaas je toevoegt, hoe langzamer het smelt. Zet het vuur niet te hoog, anders loop je het risico dat je brood verbrandt terwijl je wacht tot de kaas smelt.
Tips:
Voor deze panini heb ik deze zelfgemaakte pesto* gebruikt
Meer panini recepten om te proberen zijn deze Steak and cheese panini en Tuna melt panini met avocadodip.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.