Vergeet de kant-en-klaar hummus, maar maak je eigen hummus. Dit is mijn favoriete basisrecept hummus. Met een paar simpele trucjes maak je de beste romige, gladde zelfgemaakte hummus, en ja, het is veel beter dan die uit de winkel.

 

Hummus is een heerlijke spread (dip) gemaakt van kikkererwten, tahin, citroen, knoflook, olijfolie en specerijen. Het is een populair gerecht in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Je kunt het in de meeste supermarkten vinden, maar geloof me, je zult die willen overslaan en je eigen hummus willen maken. Zelfgemaakte hummus is gewoon zoveel lekkerder! Dit hummus recept is een blijvertje en is de basis van meerdere hummus recepten die je hieronder kunt vinden.

Basisrecept hummus

 

Ingrediënten

 

Kikkererwten, deze vormen de basis voor hummus en kunnen in blik, pot of gedroogd worden gekocht. Ik gebruik beide, maar zelf gekookte kikkererwten hebben een iets betere smaak.

Tahin, deze sesamzaadpasta maakt de hummus zo lekker en romig. Je kunt het in de meeste supermarkten of in Turkse winkels kopen.

Citroensap, gebruik vers citroensap, dit maakt het verschil in geweldige hummus.

Knoflook, ik gebruik één klein teentje voor precies de juiste hoeveelheid smaak, maar je kunt er meer toevoegen voor een sterkere knoflooksmaak of gekonfijte knoflook gebruiken.

Olijfolie, dit geeft hummus een luxueuze, gladde textuur. Ik druppel er ook graag een beetje extra overheen als ik het serveer. Fruitige, licht smakende olijfolie is mijn favoriet voor het maken van hummus.

Komijn, gerookte paprikapoeder en zout, verbeteren de smaak van onze hummus en de komijn voegt een beetje extra rijkdom en pit toe. Strooi ik de gerookte paprikapoeder eroverheen voor het serveren.

 

Maken

 

Als je een keukenmachine hebt, kan je deze gebruiken om de hummus te maken. Zo niet, gebruik dan een mengbeker en staafmixer.

 

Nu kunnen we alle hummus-ingrediënten in de machine doen.
Als de hummus bijna klaar lijkt, voeg ik een scheutje koud water toe terwijl de processor nog draait. Na een paar eetlepels water verandert het mengsel in luchtige, romige, opgeklopte hummus. Sommigen gebruiken ijsblokjes in plaats van water.
Ik gebruik koud water, maar aquafaba (die dikke kikkererwtenvloeistof wat in de pot zit) werkt ook ongelooflijk goed.

 

Normaal gesproken laat ik het schillen van mijn kikkererwten achterwege als ik hummus maak, maar dat is helemaal aan jou! Als je wat extra tijd hebt en de absoluut gladste textuur wilt, verwijder de schilletjes dan gerust. Het duurt ongeveer 10 minuten om een blik te schillen en het maakt een subtiel verschil.

 

Nog meer hummus recepten:

 

Hummus met zwarte knoflook
Mango hummus
Tonijn en olijvenhummus
Geroosterde paarse wortel hummus
Hummus met rode miso
Bietenhummus
Avocado wasabi hummus
Groene kruidenhummus

 

Tips:

 

Hummus is mag niet ontbreken bij Mezze. Of serveer het met pita- of Turks brood, als dip bij rauwkost of als vulling in een wrap.

Probeer ook eens deze heerlijke Hummus soep met salie en feta.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Basisrecept hummus: