Geen zin in hete soep met deze warme dagen…maak dan eens een (ijs)koude soep. Deze yoghurtsoep met komkommer heeft Midden-Oosterse smaken is perfect om te serveren op een warme dag. Deze lekkere koude soep met verse kruiden en geroosterde walnoten doet wonderen! Zie dit als een gazpacho met een koele, romige yoghurtbasis. Dit is geweldig om van tevoren te bereiden, zodat het tijd heeft om af te koelen in de koelkast.
Koude soep
Deze Perzische koude yoghurtsoep, bekend als Ab Doogh Khiar, is een verfrissende manier om te resetten op een zwoele zomerdag. Serveer als een licht hoofdgerecht met pitabrood, of in gekoelde glazen voor een elegant voorgerecht voor een etentje.
Ik heb deze koude soep horen omschrijven als een “yoghurtgazpacho” en ik kan de overeenkomsten zeker zien. Net als gazpacho is het een verfrissende koude soep die slechts enkele minuten duurt om te maken. Maar waar gazpacho oud brood gebruikt voor een stevigere textuur, is dit soeprecept volledig glutenvrij, met een romige basis en een lichtere consistentie. Je zou kunnen zeggen dat het zelfs nog verfrissender is!
Een handjevol walnoten voegt gewicht toe terwijl de luchtigheid van de gekoelde yoghurt behouden blijft. Komkommer en een mix van kruiden en specerijen versterken de verfrissende kwaliteiten nog verder.
Je gaat er helemaal weg van zijn! Vooral op dagen dat het zo warm is dat het idee om te koken – en te eten trouwens – overweldigend lijkt. Maar om eerlijk te zijn is deze soep zo lekker dat ik hem ook op een koude dag met plezier zou eten!
Meer recepten voor heerlijke koude zomerse soepen vind je hier.
Tips:
Wel eerst van te voren de komkommer even invriezen.
Zachte groene kruiden zoals munt, dille peterselie of basilicum zijn hier een belangrijke smaakmaker en voegen een verfrissende kwaliteit toe. Gebruik kruiden die u het lekkerst vindt, of een combinatie. Als u ze moet vervangen door gedroogde kruiden, gebruik dan 1 eetlepel gedroogde munt.
Sumak is een mediterraan basisproduct. Het wordt vaak omschreven als citroenschil, maar dat dekt niet helemaal de lading van de complexiteit. Het is zuur als citroensap, aards als bieten en tannineachtig als rode wijn, allemaal tegelijk. Je kunt het gebruiken om je zomer- en wintersoepen mee te garneren, je marinades, augurken, saladedressings mee op smaak te brengen, de lijst is eindeloos! Vervang het eventueel door citroenrasp.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.