Het is tijd om je leven wat pit te geven met dit koriander chipotleboter recept: pittig en hartig, alles in één eenvoudig te maken boter! Deze kruidenboter is heerlijk bij geroosterd vlees of op stokbrood bij de bbq. Hallo stoere bbq’ers! Wat je krijgt is een romig, kruidig en pittig gearomatiseerd boterrecept dat alles wat het aanraakt onweerstaanbaar maakt. Wie kan hier nou nee tegen zeggen?
Deze gedurfde boter is er één om op te merken! Deze zelfgemaakte kruidenboter combineert de pittige en rokerige smaken van chipotle-chilipepers met kruidige koriander, verfrissende limoen, scherpe knoflook en romige boter. Het is een smaak die maïskolven, geroosterde groenten of zelfs eiwitten zoals vis en kip volledig transformeert.
Kruidenboters
Een zelfgemaakte kruidenboter is eenvoudigweg een combinatie van kruiden en meestal een beetje zuur gemengd met zachte boter en terug in de koelkast gezet om op te stijven. Ik rol mijn boters graag in rolletjes op voor gemakkelijk snijden en een mooie presentatie.
De boters geven smaak aan vrijwel elk soort voedsel, van perfect gegrilde steaks tot aan gestoomde groenten. Je kunt ze heel goed van tevoren kunt maken en ook invriezen voor later gebruik.
Chipotle
Chipotle pepers zijn jalapeño pepers die zijn gedroogd en gerookt. Terwijl andere pepers op natuurlijke wijze in de zon droogden en goed bewaard bleven, hebben jalapeno’s te veel vocht om goed uit te drogen. En als ze te lang blijven liggen, gaan ze rotten. Roken lost dit probleem op.
De chipotle pepers worden aan de takken gelaten om voorbij het groene stadium van een jalapeño te rijpen om rood en smaakvoller te worden.
Deze pepers smaken fruitig en kunnen een beetje pittig zijn. Volgens de Scoville-schaal – die meet hoe pittig pepers zijn – zijn chipotles ongeveer 5.000 tot 8.000 Scoville Heat Units.
Om dat in perspectief te plaatsen: groene paprika’s scoren een nul, pepperoncini scoren tussen de 100 en 500, en groene jalapeño’s scoren tussen de 2.500 en 8.000.
Voor dit recept kun je gedroogde chipotle pepervlokken gebruiken die je eerst laat weken.
Als je het liever wat minder pittig hebt, kun je het de hoeveelheid chipotle verminderen. Voeg een beetje gerookte paprikapoeder toe, als je dat hebt, om die rokerige smaak te krijgen.
Probeer ook deze andere smaken:
Basisrecept kruidenboter
Zwarte knoflookboter
Dragonboter met mosterd
Miso boter
Rode wijn tijmboter
Dille citroenboter
Daslookboter
Tips:
Extra nodig: plasticfolie
Koriander is toch echt ook de smaakmaker in deze boter. Houd je daar niet van, vervang het dan door peterselie.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.