Deze dille citroenboter is snel en super eenvoudig te maken. De kruidenboter past heel goed bij vis, zeevruchten, biefstuk, kip of aardappelen. Het versterkt niet alleen de smaak, maar maakt ze ook extra romig en sappig. Het maken van een kruidenboter is ook een geweldige manier om dit kruid te gebruiken, als je er veel van hebt, want je kunt het ook heel goed in de vriezer bewaren.
Boter
Ik maak deze boter graag met ongezouten roomboter en slechts een paar ingrediënten (citroen en dille). De reden is simpel: op deze manier is het veelzijdig en hoef ik me geen zorgen te maken over het overkruiden van mijn gerechten. Ik kan het letterlijk gebruiken voor alles wat ik maar wil.
Natuurlijk kan je dit ook maken met een plantaardige boter.
Zorg er eerst voor dat de boter die je gaat gebruiken zacht genoeg is, zodat je hem gemakkelijk met een vork kunt mengen. Het is het beste om het enige tijd uit de koelkast te halen voordat je besluit deze dille citroenboter te maken.
Ik kan je niet vertellen hoelang het duurt voordat je met je voorbereiding begint, omdat deze tijd voor iedereen verschillend is. Sommigen van jullie hebben misschien een warme keuken, anderen niet. In de zomer zal het sneller gaan dan in de winter.
Gebruik hiervoor geen magnetron, omdat de boter dan aan de buitenkant smelt terwijl de binnenkant nog hard is.
Pak vervolgens een kom en doe de boter erin. Voeg fijngehakte dille, citroenschil en citroensap toe. Meng alles goed.
Breng ten slotte het over op plasticfolie en rol het tot een blok. Zet in de koelkast tot het stevig is.
Waarbij
Aardappelen, roer het gewoon door gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Vlees, beleg een biefstuk of ander gegrild (of gebakken) vlees.
Groenten, voeg extra smaak toe aan groenten.
Vis, snijd een plakje van de boter en gebruik het bij deze Regenboogforel
Tips:
Ik gebruikte ongeveer 5 takken verse dille, je kunt meer of minder gebruiken. Hetzelfde geldt voor citroensap en -schil. Houd er echter rekening mee dat het toevoegen van veel te veel sap de boter veel dunner zal maken, wat betekent dat u hem in de koelkast moet plaatsen voordat u deze daadwerkelijk in plasticfolie wikkelt.
Zorg ervoor dat je citroenschil van biologische citroenen gebruikt. Als je het niet zeker weet, laat de citroen dan minimaal 5 minuten in heet water weken en spoel hem daarna af onder stromend water.
Als je wilt, kun je echter versgemalen zwarte peper toevoegen, of bieslook, peterselie of geperste knoflook.
Hier vind je nog veel meer lekkere kruidenboters.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.