Risotto is een van mijn favoriete gerechten en wie houdt daar nou niet van. In plaats van risottorijst ben ik aan het experimenteren met het maken van risotto met granen. Ik kan jullie verklappen dat deze parelgort risotto met geitenkaas en lavasolie ontzettend lekker geworden is. Oké, misschien ga ik nog meer experimenteren. En ik weet zeker dat ik dat zal doen, aangezien er zoveel granen zijn om te ontdekken (denk aan farro, quinoa, spelt, boekweit, etc.) Maar laat me zeggen dat deze risotto een pure perfectie is!
Risotto
Ik ben dol op de traditionele risotto, maar geloof me, je zult het geen seconde missen als je deze parelgort risotto hebt geprobeerd. Het is zo veelzijdig, rijk, robuust en chewy dat het perfect is voor een date night of zelfs een doordeweekse maaltijd.
Ik heb al diverse risotto recepten op de site staan, omdat ik er dol op ben. En orzotto gemaakt van orzo vind ik ook zo lekker. Ik weet niet of de Italiaanse smaakpolitie het ermee eens is dat ik dit risotto noem, maar dat kan mij niet schelen.
En omdat ik probeer meer (volkoren) granen in mijn dieet te verwerken, heb ik de laatste tijd wat minder witte rijst en pasta gegeten. Dus het is een goede manier om dit te doen door sommige maaltijden te vervangen door gerst, spelt, parelgort of farro in plaats van rijst.
Parelgort
Van de verschillende granen is parelgort een van de snelst te koken. En hoewel het niet zo zetmeelrijk is als risottorijst, heeft het een vergelijkbare romige textuur als het wordt gekookt. Dit wordt geholpen door de geitenmelk en geitenkaas, die beide romigheid toevoegen en ook een heerlijke smaakcombinatie zijn. Risotto met kaas is een klassieker, maar ik had het nog niet eerder met geitenkaas geprobeerd. Je moet wel van geitenkaas houden om dit gerecht te kunnen waarderen.
Parelgort is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens gezond. Het bevat veel vezels, weinig vet en biedt veel vitamines en mineralen.
Risotto van parelgort is daarom een recept om je vingers bij af te likken.
Nog meer granenrecepten:
Speltsalade met groenten uit de polder
Pompoen met speltkorrels en kaassaus
Speltkorrels met flower sprouts, prei en wortel
Farro met paprika
Speltsalade met geroosterde zoete aardappel
Warme salade van gebakken bloemkool met farro
Groene quinoa voorjaars bowl
Lavasolie
Ik heb een grote lavasplant in de tuin staan, tijd om er iets lekkers van te maken. En deze lavasolie is superlekker, je kunt het gebruiken als smaakmaker in een dressing, in mayonaise of als smaakvolle en mooie groene swirl in de risotto.
Als je geen lavas (maggiplant) in de tuin hebt staan, kan je het ook met andere verse groene kruiden maken, zoals salie, peterselie, basilicum, dille, etc.
Tips:
Dit gerecht is ook heerlijk met geroosterde pompoen erbij.
Maak de risotto eventueel af met geraspte harde geitenkaas.
Je gebruikt niet alle lavasolie voor dit recept. Doe de olie in een flesje of potje en bewaar het tot een week in de koelkast.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.