Dit recept voor orzo met snijbiet en spekjes in een romige kruidensaus is een eenvoudig gerecht of bijgerecht met bladgroenten, pasta en spek in één! Ik hou van mijn groenten, vooral in combinatie met uitgebakken spek. Het maakt de smaak compleet en als ik het aan snijbiet toevoeg, is het onweerstaanbaar.
Orzo met snijbiet is een eenvoudig recept dat gemakkelijk te bereiden is, waardoor het de perfecte warme doordeweekse hoofdgerecht of bijgerecht is bij kip of vis. Hoe dan ook, pak een vork en bereid je voor op dit smaakvolle gerecht! Deze maaltijd op basis van orzo zit boordevol aardse, voedingsrijke snijbiet en wordt ongetwijfeld een van je favoriete gerechten! Klaar in minder dan 30 minuten, een win-winsituatie is voor iedereen!
Orzo
Orzo, in Italië vaker risoni genoemd, is een pastasoort in een vorm die lijkt op grote rijstkorrels (of misschien wel gerstkorrels, zoals het woord orzo in het Italiaans betekent).
Orzo wordt ook veel in Griekse gerechten gebruikt. Het is makkelijk te bereiden en dus een prima basisproduct om in je voorraadkast te hebben. Als je op zoek bent naar eens wat anders dan rijst, is orzo een prima alternatief.
De sleutel tot het koken van orzo is weten hoe lang je het moet koken. Breng een grote pan water aan de kook (voeg geen olijfolie toe aan het water), voeg de ongekookte orzo toe en laat 7 tot 10 minuten sudderen. Roer af en toe om te voorkomen dat het blijft plakken en blijf koken tot de orzo al dente is. Giet de orzo af in een vergiet en laat het afkoelen terwijl je de dressing en snijbiet klaarmaakt.
Snijbiet
Terwijl de orzo kookt, bereid je de snijbiet. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg spekjes toe, roer regelmatig, tot het goudbruin is, ongeveer 2 minuten. Voeg de snijbiet toe aan de pan en bak al roerend, tot het geslonken is, ongeveer 1-2 minuten. Dat is alles, makkelijk en klaar in een paar minuten!
Het is zo belangrijk om je dieet groener te maken. Door snijbiet toe te voegen aan deze romige orzo, voeg je ladingen calcium, magnesium, koper, zink, natrium, fosfor en vitamine E toe. En natuurlijk voegt het ook kleur, textuur en smaak toe.
Handige tips bij het bereiden van snijbiet:
Was de bladeren in een grote kom gevuld met koud water om vuil en gruis te verwijderen. Als je dat liever doet, spoel je de snijbiet in de gootsteen schoon onder de kraan. Zorg ervoor dat de kraandruk niet te hoog staat, je wilt de bladeren niet beschadigen. Zorg ervoor dat je in de hoeken en gaten van elk blad en elke stengel komt. Laat uitlekken en dep droog.
Snijd met een scherp mes eerst de stengels fijn. En daarna kan je het blad in stukken snijden.
Probeer ook eens deze heerlijke Galette met snijbiet en prei.
Tips:
Als je geen snijbiet kunt vinden, vervang het dan door (wilde) spinazie, cavolo nero, courgette of champignons.
Wil je er een vegetarisch gerecht van maken, vervang de spekreepjes dan door vegetarische spek.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.