Deze toast met pesto, burrata en ham lijken in eerste instantie misschien op de klassieke Italiaanse ingrediëntencombinatie, maar ze hebben een leuke, onverwachte twist: pittige chili-olie. Zelfgemaakte basilicumpesto met burrata, Prosciutto crudo ham en chili-olie, allemaal geserveerd op een geroosterd zuurdesembrood. Dit is absoluut mijn nieuwe favoriete lunch. De laatste tijd heb ik zin in een goede, lekkere sandwich. Je weet wel, zo’n delicatessenbroodje die je in een goede broodjeszaak koopt. Hier is mijn versie van zo’n broodje.
De volgende keer dat jij zin hebt in een sandwich, maak dan zeker deze. Het zal je niet teleurstellen!
Geroosterd brood
Welkom bij een nieuwe Toasted Tuesday, waar we eenvoudig toast naar een buitengewoon niveau tillen! Vandaag laat ik me inspireren door de mediterrane keuken met een geroosterde lekkernij die smaakvol en mooi is. Italiaanse pesto, burrata en ham transformeert deze ingrediënten in een begeerlijke open sandwich. Knapperig, in olijfolie gebakken brood vormt de perfecte basis voor lagen kruidige pesto, romige burrata en hartige Prosciutto. En daarbij als je wilt het pittige van die crispy chili-olie.
Het is helemaal zomer op een sneetje brood.
Ingrediënten en vervangingen
Brood: Ik geef de voorkeur aan zuurdesembrood voor mijn toast, hoewel volkoren tarwe- of meergranenbrood ook heerlijk is. Ik gebruik over het algemeen brood van de bakker, omdat het brood groter is en ik het zo dik kan snijden als ik wil. Ik zou het gewone, vierkante sandwichbrood afraden. Je kunt dit eventueel ook maken op een ciabatta, die je even roostert in de oven.
Pesto: Ik maakte een snelle pesto in de keukenmachine. Je kunt het beste zelfgemaakte pesto gebruiken, want de kant-en-klare uit pot vind ik echt niet lekker. Ik denk dat een rode pesto uit de winkel wel lekker zal zijn.
De rest van de pesto kan je heel goed een week bewaren in de koelkast. Doe het in een brandschoon jampotje, giet er een beetje olijfolie over en draai de deksel er dan op.
Burrata: De combinatie van een bal van zachte mozzarellakaas gevuld met room is hemels.
Mijn supermarkt verkoopt een paar soorten burrata, waaronder een bak met drie miniballetjes in plaats van één grote.
Als je geen burrata kunt vinden, gebruik dan een zachte mozzarella van goede kwaliteit, snijd deze in plakjes en verdeel de plakjes over het brood.
Prosciutto: Prosciutto is waarschijnlijk mijn favoriete vleeswaren, met zijn rokerige, zoute, delicaat hartige smaak. Als je geen Prosciutto kunt vinden, is een andere rauwe ham zoals Coburger, Parma of Serrano ham ook lekker.
Crispy chili-olie: Ik heb standaard een potje zelfgemaakte chili-olie in de koelkast staan. Je kunt ook een potje kopen in de winkel. Als je hier geen zin in hebt, gebruik dan rode chilivlokken of grof gemalen peper. Ben je niet zo dol op pittig, laat het dan achterwege.
Tips:
Het recept voor zelfgemaakte pesto* vind je hier.
Mocht je de crispy chili-olie** willen maken, dan moet je hier zijn voor het recept.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.