Deze kikkererwten stoofpot met chorizo is een geweldige, stevige en smaakvolle Spaans geïnspireerde stoofpot die snel klaar is. De chorizo voegt heel veel smaak toe aan dit gerecht! Serveer dit als een stevige soep met knapperig brood om te dippen, of als stoofpot op een bedje van couscous, pasta (zoals orzo, of orecchiette), aardappelpuree of bloemkoolpuree. Voor een extra portie proteïne, kan je het nog serveren met een gebakken ei er bovenop.

 

Stoofpot

 

Ik weet dat je het woord ‘stoofpot’ normaal gesproken associeert met urenlang langzaam koken. Maar in het gerecht van vandaag is het 15 minuten sudderen en het eindresultaat is iets dat voor mij op een stoofpot lijkt. Dus hoewel we het in een fractie van de tijd hebben gemaakt, blijf ik bij de naam!
Ondanks de snelheid zit het boordevol smaak, dankzij chorizo, die krachtige, smaakvolle Spaanse worst die de hoofdrol speelt in het gerecht van vandaag. (Sorry kikkererwten, maar het is waar.)
We bakken de chorizo tot goudbruin en stoven het dan in een tomatensaus voor slechts 15 minuten om de saus te voorzien van chorizosmaak. Kikkererwten voegen volume en textuur toe aan het gerecht en ik vind het geweldig hoe ze ook de chorizosmaak absorberen!

 

Chorizo

 

Ik mocht een heerlijke echte Spaanse chorizo ontvangen in de Foodybox. De helft heb ik gebruikt voor deze lekkere Bloemkoolrijst met chorizo en groenten en de andere helft voor dit stoofgerecht.
De goed gekruide gedroogde worst uit Spanje is de held van deze gerechten. Je krijgt waar voor je geld met chorizo, zoveel smaak verpakt in een worst.
Neem een authentieke Spaanse chorizo, gemaakt van Spaanse ingrediënten zoals varkensvlees, paprika, knoflook en zout, verzekert het zegel de herkomst, traditie en de unieke, ongeëvenaarde eigenschappen van dit product.

 

Snijd de chorizo in kleine stukjes, zodat je bij elke hap de chorizo proef. Bak de stukjes in een eetlepel olijfolie tot ze mooi goudbruin en gekarameliseerd zijn. Laat je niet verleiden om deze stap over te slaan! De chorizo smaakt zoveel lekkerder als hij bruin is, en we willen de heerlijke, zeer smaakvolle olie uit de chorizo halen, zodat hij alles in dit gerecht op smaak kan brengen!

 

Kikkererwten

 

Kikkererwten zijn gezond, niet duur, makkelijk te bereiden en enorm veelzijdig. Je kunt ze gedroogd, gekookt in pot of blik kopen. Ik koop meestal een grote pot bij de Turkse winkel.
Met ongeveer 19 gram eiwit per 100 gram gekookte kikkererwten zijn ze een ideale bron van eiwitten voor vegetariërs en veganisten. Ook zijn ze rijk aan vezels, wat helpt bij het een gezonde spijsvertering. Daarnaast zitten ze ook nog vol met mineralen.
Al met al een goede vleesvervanger.

 

Mocht je een pot kikkererwten gebruiken, gooi het vocht in de pot dan niet weg! Dit vocht heet aquafaba en hiervan kan je nog iets lekkers mee maken. Het is ook een heel fijn alternatief voor eiwit.
Maak er deze vegan meringues, aioli of chocolademousse van.

 

Tips:

 

In plaats van kikkererwten, kan je ook andere peulvruchten naar keuze gebruiken.

Restjes blijven 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast, en 3 maanden in de vriezer.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Kikkererwten stoofpot met chorizo: