Een heerlijk recept voor malse pittige Szechuan gyoza overgoten met een overheerlijke saus die pittig, hartig en zoet is. Het bestaat uit kleine wontons met een eenvoudige varkensvulling, geserveerd met een rijke saus met chili-olie als hoofdingrediënt.
Als je op zoek bent naar een lekkere gyoza, probeer deze dan eens! Ik heb er een fusion gerecht van gemaakt…. Japanse gyoza met Szechuan smaken.

 

Een van de geheimen van deze epische dumplings zit in de lichte en zijdezachte vulling: varkensvlees, lente-ui en gember met kippenbouillon en ei. Gyoza kan van tevoren worden bereid en ingevroren of gekoeld, en vervolgens bevroren worden gekookt wanneer je ze wilt serveren.

Pittige Szechuan gyoza

 

Gyoza

 

Anders dan de traditionele dumplings komen gyoza’s uit Japan. Het idee hebben ze wel ‘geleend’ van de Chinezen. Ook al lijken ze sprekend op elkaar, er is wel een degelijk verschil tussen Japanse gyoza en Chinese dumplings. Zo worden gyoza’s vaak gemaakt van kant -en-klaar deeg dat dunner en meer delicaat is. Hierdoor zijn ze kleiner en worden ze uiteindelijk knapperiger. Daarbij is de vulling vaak verfijnder.

 

Dim sum en gyoza zijn beide populaire gerechten met een oorsprong uit de Aziatische keuken. De dim sum is een Chinese traditie ten opzichte van een specifiek gerecht. De naam verwijst naar een selectie van hartige en zoete gerechten. Deze gerechten worden wereldwijd vaak geserveerd als snack, voorgerecht of bijgerecht bij een maaltijd. Vaak geserveerd in een stoommandje dat gemaakt is van bamboe-hout of op kleine schaaltjes.

 

Dim sum gerechten worden op verschillende manieren bereid, zoals gestoomd, gebakken of gefrituurd. In China wordt het ook vaak gegeten als ontbijt of tijdens de thee.
De gyoza is een oorspronkelijk Japans gerecht dat afgeleid is vanuit Chinese jiaozi en is tevens een soort dumpling. Het gerecht is rond 1940 geïntroduceerd als gerecht binnen de Japanse keuken toen Chinese immigranten het tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Japan brachten. Het grootste verschil tussen de Chinese jiaozi en de Japanse gyoza zit ‘m in het deeg.
In Japan wordt gyoza voornamelijk als een voorgerecht gegeten en zijn ze populair als streetfood en bij ramen restaurants.

 

Meer Szechuan recepten:

 

Dan Dan noedels
Mapo tofu
Kung Pao noedels met garnalen

 

Tips:

 

Als je ze niet binnen een paar uur gaat koken, dek ze dan af met huishoudfolie en bewaar ze in de vriezer. Het vocht van de vulling kan de gyoza plakkerig maken als ze te lang in de koelkast liggen. Gyoza’s kunnen bevroren worden bereid.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Pittige Szechuan gyoza: