Dit is echt het beste recept voor pikant gehaktbrood, het is gemakkelijk te maken en smaakt heerlijk. Het wordt gemaakt met rundergehakt, varkens braadworst, lente-uien, groenten, specerijen en verse kruiden. Daarna wordt het in de oven gebakken met een lekkere topping. Hieronder vind je mijn favoriete tips voor een zelfgemaakt gehaktbrood waar iedereen om een tweede portie zal vragen.

 

Meatloaf

 

Het Amerikaanse gehaktbrood oftewel meatloaf is een populair gerecht in de Verenigde Staten. Er bestaan heel veel recepten om dit gehaktbrood te maken en dit is een van mijn recepten. Ik heb een combinatie van varkens braadworst en rundergehakt gebruikt in dit recept. Daarbij heb ik nog verschillende groenten gebruikt zoals lente-ui, rode paprika en fijn geraspte zoete aardappel. Dit zorgt voor de perfecte balans tussen smaak en sappigheid.
Havervlokken zorgt ervoor dat het gehaktbrood bij elkaar blijft en de juiste textuur krijgt.
Als smaakmakers heb ik verse koriander, cajunkruiden en gerookte paprikapoeder erdoor gemengd.

Pikant gehaktbrood

 

Variaties

 

Vlees: je kunt ook mager varkensgehakt toevoegen in plaats van de verse braadworst.
Je kunt ook het rundergehakt mengen met 450 gram kipgehakt (bak het dan tot 74°C als je kipgehakt toevoegt).

Smaakmakers: Voeg specerijen toe zoals knoflookpoeder, kerriepoeder, of andere kruiden zoals peterselie of bieslook.

 

Erbij

 

Hier zijn een paar van mijn favorieten om bij het gehaktbrood te serveren:

Gebakken aardappeltjes
Aardappelpuree
Zoete aardappelpuree
Rode kool gestoofd met tutti frutti
Geroosterde spitskool met mosterddressing
Wortels in boter en honing
Simpele witte koolsalade

 

Tips:

 

Niet te lang mengen! Meng de ingrediënten in een grote kom tot ze goed gemengd zijn. Te lang mengen resulteert in een compact gehaktbrood.

Laat het gehaktbrood rusten nadat het uit de oven komt, zodat de sappen zich opnieuw kunnen verdelen en het gemakkelijker te snijden is zonder dat het uit elkaar valt.

1 kilo gehaktbrood bak je gaar op 180˚C gedurende ongeveer 55-65 minuten.
Gebruik een vleesthermometer om te controleren of de interne temperatuur 71°C is.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Pikant gehaktbrood: