Muhammara is een pittige Arabische saus van vers gegrilde paprika’s, brood, granaatappelmelasse en walnoten. Het is hartig, zoet, licht rokerig en net pittig genoeg is! Deze muhammara paprikadip is bijna een neefje van de Spaanse Romesco saus. Heerlijk als broodbeleg, als dip bij de borrel of smaakmaker bij vlees- en visgerechten. Maak het lekker zelf, zo moeilijk is het niet.

Dit recept is mijn versie van muhammara, de rode paprika- en walnotendip uit het Midden-Oosten. Ik maak het graag in de zomer, wanneer er veel paprika’s zijn en een koele dip het perfecte beginpunt lijkt voor een maaltijd of snack.
Voor het geval je muhammara niet kent, hier is wat achtergrondinformatie. Deze pittige dip komt oorspronkelijk uit Syrië en is nu overal in het Midden-Oosten te vinden. De belangrijkste ingrediënten zijn geroosterde rode paprika’s, walnoten, broodkruimels, pul biber (chilivlokken) en granaatappelmelasse, die samen zorgen voor een dikke, nootachtige, pittige, zure en zoete dip. Ik kan me nog herinneren dat ik het voor het eerst in een restaurant probeerde, de gedurfde smaak maakte echt indruk op me. Nu vind ik het heerlijk om deze versie thuis te maken. Ik hoop dat jij dat ook doet!

 

Ingrediënten

 

Om dit muhammara recept te maken, heb je de volgende basis-ingrediënten nodig:

Geroosterde rode paprika’s, rooster ze het liefst zelf.
Broodkruimels van geroosterd brood, ze maken de dip dikker.
Walnoten, ze maken het gerecht rijk en nootachtig.
Extra vergine olijfolie, het voegt meer rijkdom toe en zorgt ervoor dat de ingrediënten beter mengen.
Knoflook, voor een hartige hap.
Vers citroenrasp, maakt het lekker frist.
Specerijen zoals komijn, gerookte paprikapoeder en pul biber, geven een heerlijke kruidige smaak aan de dip.
Granaatappelmelasse, is een zeer geconcentreerd granaatappelsap. Het heeft een stroperige consistentie en een sterke zure/zoete smaak. Ik raad ten zeerste aan om het te zoeken voor dit muhammara-recept, omdat het de dip de perfecte balans geeft van zoetheid en pittigheid. Zoek het in een grote supermarkt, of Turkse winkel.

 

Erbij

 

Muhammara wordt meestal geserveerd als mezze gerecht.
Maar het is ook lekker als saus/dip bij gegrild vis, kip, groenten of pitabroodjes.

 

Tips:

 

Pul biber oftewel Aleppo pepervlokken zijn vernoemd naar de Syrische stad Aleppo. Ze hebben een opvallende rode kleur, een gemiddelde hitte en een zoet/zoute afdronk. Als je ze niet kunt vinden, vervang ze dan door de helft van de hoeveelheid gewone chilivlokken.

Muhammara blijft 4 dagen tot een week goed in de koelkast, mits goed bewaard.

Meer favoriete spreads en dips vind je hier.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Muhammara paprikadip: