Deze heerlijke mini cheesecake met pistache en chocolade is geïnspireerd op Viral Dubai Chocolate Bar. De reep heb ik zelf (nog) niet gemaakt, maar al wel geproefd. Maar ik werd wel getriggerd om met de ingrediënten van de chocoladereep uit Dubai iets anders te maken. Deze kleine romige cheesecake is gevuld met pistachepasta, stukjes chocolade en pistachenoten. Erop heb ik op het laatst de knapperige geroosterde kadayıf gelegd. Nou dit is smullen geblazen kan ik jullie verklappen. Elke hap is zo romig maar ook knapperig met een heerlijke nootachtige smaak.
Cheesecake
Cheesecake is een van mijn favoriete desserts en meestal maak ik de no-bake versie. Zo ook deze schattige kleintjes voor twee personen.
De cheesecake is een van oorsprong Amerikaanse zoete taart gemaakt van zachte verse roomkaas (of mascarpone, hüttenkäse of ricotta), suiker en eieren. De bodem wordt meestal gemaakt van verkruimelde koekjes. Je kunt een cheesecake van elke smaak voorzien, zoals ik nu gedaan heb met de smaken van de beroemde pistache chocoladereep.
Geïnspireerd door de Dubai repen, heeft deze cheesecake een boterachtige krokante topping in plaats van bodem. Om dit te maken bakken we de kadayıf in boter tot het goudbruin en knapperig is. Vervolgens voegen we honing toe en bakken dit nog even mee.
De pistachenootjes en chocolade alsmede pistachepasta heb ik door het cheesecake mengsel geroerd. Deze cheesecake smaakt net als de Dubai chocolade reep maar dan in een romige uitvoering.
Kadayıf
Kadayıf bestaat uit zeer dunne deegslierten (engelenhaar) van gedeeltelijk gekookte en gedroogde tarwe. In Turkije wordt kadayıf traditioneel geserveerd in een zware stroop.
Het filodeeg-achtige deeg heet kadayıf oftewel kunefe. Dit is zowel de naam voor het deeg zelf, als voor een compleet dessert, wat vele variaties kent in het Midden-Oosten, de Balkan en Oost-Europa. Je vind dit deeg bij de Turkse supermarkt.
Vaste ingrediënten zijn vaak – droom even mee – boter, pistache, walnoten, siroop van suiker en rozenwater plus zachte witte kaas in de vulling, of eroverheen als gratin. Na het bakken in de oven is het geheel goudgeel. Zacht van binnen en knetterknapperig van buiten, dankzij die honderden boterige sliertjes. Het recept voor deze zalige Kunefe vind je hier.
Pistachepasta*
Pistachecrème oftewel pistachepasta vind je in sommige supermarkten, maar zeker online. Het is niet goedkoop en de meeste soorten bestaan maar voor 20 of 30% uit pistachenoten!
Je kunt het dus beter zelf maken: Rooster hiervoor 75 gram pistachenoten in een warme oven of in een droge koekenpan. Doe de warme nootjes dan met 40 gram fijne suiker en een snufje zout in een keukenmachine en maal net zo lang tot je een gladde pasta hebt.
Deze pasta is goed afgesloten enkele weken houdbaar in de koelkast.
Tips:
Ik heb steekringen van 9 centimeter doorsnee gebruikt voor dit recept.
Omdat je deze cheesecake zonder (koekjes)bodem maakt, kan je het beste de steekring gelijk op het schoteltje vullen.
De cheesecake is behoorlijk machtig, je zou eventueel van deze ingrediënten 3 hele kleintjes van kunnen maken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.