Hier is nog een verwarmend, comfortabel gerecht, ideaal voor koude herfst- en Een romige
pastinaak, knolselderij en aardpeersoep, geserveerd met gekaramelliseerde peerblokjes en een heerlijke zelfgemaakte walnotenpesto. Aardperen maken deze soep heerlijk romig, terwijl knolselderij, pastinaak en kruiden bijdragen aan het rijke aroma.
Ik vind het heerlijk om hem te maken van deze wintergroenten.
Deze zijdezachte soep is rijk en hartig, zeer bevredigende wintersoep, perfect met een stuk knapperig brood.
Groenten
Deze zijdezachte soep is de moeite waard: de nootachtige artisjokken, zoete pastinaak, de aardse knolselderij, knoflook en tijm veranderen in een kom vol herfstachtige heerlijkheid.
Pastinaak, knolselderij en aardpeersoep zijn een soort van vergeten groenten. Dit komt omdat ze niet veel meer gebruikt worden en dat is jammer. Als we in het seizoen en lokaal eten, zijn we veel voordeliger uit en smaken de groenten op zijn best.
Het is zo jammer dat het tegenwoordig onmogelijk lijkt om deze smakelijke knollen in de supermarkten te vinden. Ik vraag me af waarom?
Ze zijn ongelooflijk lekker, goedkoop en zo gezond. Misschien past hun onconventionele uiterlijk of gebrek aan uniformiteit niet in het plastic verpakt worden in nette kleine bakjes.
Zoek deze groeten op boerenmarkten, bij groenteboeren, bij volkstuintjes, of kweek je eigen groenten.
Gepureerde soepen
Ik ben dol op gepureerde soepen. Deze kan je met bijna alle soorten groenten maken. Of het nu een licht groen zomers soepje is, die je eventueel koud serveert, of een lekkere dikke hartverwarmende soep gemaakt van wintergroenten.
Op mijn site kan je daarom heel veel van dit soort soepen vinden, wat dacht je bijvoorbeeld van deze:
Groene aspergesoep met daslook
Courgettesoep met verse munt
Preisoep met peterselie-olie
Romige venkelsoep
Spinazie bleekselderijsoep
Bloemkoolsoep met kerrie
Bleekselderijsoep met blauwe kaas
Gele bietensoep met ras-el-hanout
Zoete aardappel en wortelsoep
Koolraapsoep met miso
Pastinaaksoep met saffraan
Geroosterde aubergine soep
Paarse zoete aardappelsoep met 5-spice
Tips:
Het recept voor de Walnotenpesto* vind je hier.
Groentebouillon Een goede zelfgemaakte groentebouillon is een goed idee, maar een bouillonblokje kan ook prima.
Ik gebruik een staafmixer, die zo snel en gemakkelijk is: je hoeft hem alleen maar in de pan te schuiven, een minuut of twee te laten draaien en je bent klaar.
Als alternatief kan je een blender gebruiken.
Vries de soep eventueel in individuele porties in en kook het vervolgens eenvoudig bevroren in de pan.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Ria
mei 2, 2019 @ 3:13 pm
Ontzettend verrassend lekker.
De combinati ed met walnoten en peren maakte het feestelijk
Hanneke de Jonge
mei 2, 2019 @ 3:49 pm
Dankjewel Ria voor jouw berichtje. Heel leuk om te vernemen. Met culinaire groet, Hanneke
Cardo
maart 16, 2023 @ 6:11 pm
Nu al twee keer gemaakt in twee weken.
Geweldige combinatie van groenten.
De pesto is zo klaar maar met veel smaken. De gekarameliseerde peer is een traktatie.
Dit gerecht is nu al een vaste waarde in ons recepten assortiment.
Dank!
Hanneke de Jonge
maart 17, 2023 @ 8:31 am
Dankjewel Cardo, super leuk om te horen dat een recept van mij goed bevalt.
Groetjes, Hanneke