Chicken 65 is een klassiek en beroemd Indiaas pittig kipgerecht met oorsprong in Chennai. Het bestaat uit gefrituurde kip die is gemarineerd in gember, citroen, rode chilipepers en een verscheidenheid aan andere kruiden. Wij hadden dit gegeten in Madurai Masala Café en ik vond dit toen zo lekker dat ik het per se thuis een keertje wilde proberen. Ze hadden in dit restaurant ook een vegetarische variatie met bloemkool, die was ook ontzettend lekker.

 

Er zijn een paar theorieën over de oorsprong van de Indiase Kip 65. De meest populaire theorie zegt dat het in 1965 in Tamil Nadu door AM Buhari is gemaakt. Met dit recept voor Kip 65 maak je het met de geweldige smaak in restaurantstijl.
Een ander zegt dat het originele gerecht werd gemaakt met 65 hete chilipepers, als bewijs van mannelijkheid. Er zijn ook enkele onwaarschijnlijke theorieën, zoals de theorie die beweert dat de kip in 65 stukken was gesneden, of dat de kip 65 dagen oud was toen het gerecht werd bereid.
Wat het ook is, je hebt geen 65 kruiden nodig om dit gerecht te maken. Wat je nodig hebt zijn wel een aantal specerijen die je wellicht in je keukenkast hebt staan.

Recept Indiase Kip 65

 

Kip 65

 

Tegenwoordig is Kip 65 een Zuid-Indiaas gerecht dat in Indiase restaurants over de hele wereld wordt geserveerd. Door zijn universele smaak is het altijd een publiekstrekker en iedereen is er dol op.
Het is heerlijk en knapperig, perfect als bijgerecht, voorgerecht of aperitiefhapje.
Het recept bestaat voornamelijk uit kip gemarineerd met verschillende Indiase kruiden, gefrituurd en bedekt met getempereerde kruiden.
Er is geen vast recept voor dit gerecht. Daarom is dit recept mijn interpretatie.

 

Marineer de kip

 

Je kunt ook kipdijfilets in plaats van kipfilets gebruiken. Het is echter het beste om kip zonder bot te gebruiken, omdat deze meer geschikt is als bijgerecht of aperitiefhapje.
Snijd de filets in stukken van 2-3 centimeter.
Meng de specerijen, yoghurt en citroensap door elkaar en marineer de kip hier minimaal een uur in. Hoe langer je marineert, hoe lekkerder de kip zal zijn. Je kunt het zelfs een nacht laten marineren.
Als je geen koriander- en komijnpoeder hebt, verdubbel dan de hoeveelheid garam masala.
Kashmiri chilipoeder is een rode chilipoeder die de kip een mooi roodachtig uiterlijk geeft. Je kunt dit vervangen door chilipoeder uit de supermarkt.

 

Frituur de kip

 

Bestrooi de kip met maïzena voordat je gaat frituren. Maïzena is essentieel omdat de kip hiervan een knapperige korst krijgt.
Verhit wat plantaardige olie (zonnebloemolie) op een hoog vuur, ongeveer 180°C.
Laat de gemarineerde stukken kip voorzichtig in de hete olie zakken. Zorg ervoor dat u ze de eerste minuut niet beweegt, zodat de coating zich aan het oppervlak hecht zonder eraf te vallen.
Frituur de kip goudbruin. Dit duurt vier tot vijf minuten, afhankelijk van de temperatuur en de grootte van de stukken kip.
Haal de kip met een schuimspuit uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Frituur de stukken kip in kleine hoeveelheden, zodat ze niet aan elkaar plakken in de pan.

 

Temper de kruiden

 

Voeg een eetlepel plantaardige olie toe aan de pan. Voeg de komijnzaadjes toe en roerbak tot ze knetteren. Voeg de geraspte gember en knoflook, rode pepers en curryblaadjes toe.
Voeg een eetlepel water toe om een saus te vormen.
Doe de gefrituurde stukken kip terug in de pan en meng ze grondig met de kruiden.

 

Tips:

 

Een eenvoudiger recept is om het komijn- en korianderpoeder weg te laten en de hoeveelheid garam masala te verdubbelen.
De fundamentele ingrediënten zijn gember-knoflookpasta, garam masala, kurkuma en chilipoeder.

Citroensap en yoghurt maken het kippenvlees malser.

Curryblaadjes zijn onmisbaar in dit kiprecept. Je kunt deze vers of gedroogd online bestellen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Indiase Kip 65: