Wie kent het niet, de beroemde biefstuk Bali van restaurant Loetje. Een perfect gebakken kogelbiefstuk met veel jus wat aangemaakt is met sambal. Als je van pittig houdt, dan is dit echt iets voor jou! Ik heb er frieten en een groene salade bij geserveerd, maar je kunt het ook serveren met wit brood zoals ze doen bij Loetje. Dit brood kan je dan lekker dippen in de jus.
Biefstuk
In dit restaurant serveren ze altijd een kogelbiefstuk. Ik heb dat ook gedaan, deze biefstuk is net iets malser dan de ‘gewone’ Hollandse biefstuk. Als je het helemaal luxe wilt doen, dan koop je botermalse tournedos. Wat jou maar lekker lijkt.
In mijn blog: Verschillende soorten biefstuk, kan je alles lezen over steaks en biefstukken.
Biefstuk bakken
Bij Loetje gebruiken ze margarine om de biefstukken in te bakken. Ik heb roomboter gebruikt. Maar gebruik wat jij wilt.
De perfecte biefstuk bakken is niet zo moeilijk, hier vind je de perfecte methode.
Gebruik een goede bakpan met dikke bodem, een gietijzeren pan werkt het beste.
Haal het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Kruid vlak voor het bakken de biefstuk rondom met peper en zout. Houd de vleestang in de aanslag. Zet de bakpan op hoog vuur en smelt er een flinke klont boter in, met eventueel nog wat extra olijfolie. Bak het stuk vlees aan een kant goed bruin aan zonder te bewegen en draai de biefstuk dan om. Bedruip ondertussen de biefstuk met wat boter (met een lepel giet je het over het vlees), dit geeft heel veel smaak.
Houd het onderstaande aantal minuten ongeveer aan voor je gewenste gaarheid (natuurlijk afhankelijk van de dikte van de biefstuk):
Rood: 1-2 minuten (kerntemperatuur 50-52 graden)
Medium: 3-5 minuten (kerntemperatuur 60-63 graden)
Je wilt zo’n mooi stukje vlees niet doorbakken hebben!
Vermijd dat de boter verbrandt, voeg daarom af en toe een klein klontje koude boter of olie toe. Als de boter echt te snel bruin wordt, zet dan je vuur dan lager. Bak een dikke biefstuk rondom op z’n zij in de pan met een vleestang, zodat alle kanten mooi garen.
Klaar? Laat het vlees zo’n 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Tips:
Extra nodig: keukenpapier, aluminiumfolie, koekenpan liefst een gietijzeren.
Ik heb zelfgemaakt sambal* gebruikt. Het recept hiervoor vind je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.