Labneh (ook bekend als labnah of labne) is een super gemakkelijke dip dat bijna altijd op een tafel met mezze (Arabische tapas) staat. Het lijkt op hangop (uitgelekte yoghurt). Het heeft een neutrale frisse smaak. Serveer het in Midden-Oosterse stijl als dip met veel goede olijfolie, za’atar, sumac, chilivlokken, verse groene kruiden, noten en/of zaden. Of gebruik het gewoon in plaats van roomkaas.

Labneh maken

 

Wat is Labneh precies?

 

Pittige, dikke en romige labneh is eigenlijk een yoghurtkaas. Net als Griekse yoghurt wordt het gemaakt door yoghurt te persen totdat dit het grootste deel van het vocht verliest.
Het maken van labneh is eenvoudig. Je hebt natuurlijke (geiten- of schapen-) yoghurt nodig, of volle koemelkyoghurt van goede kwaliteit en een beetje zout. Roer het zout door de yoghurt, doe het in een kaasdoek of linnen doek en leg dit in een zeef of vergiet. Laat het een nachtje uitlekken.
Na enkele uren komt de wei eruit, waardoor je een heerlijk dikke smeerbare kaas overhoudt.
De wei kan je eventueel weer verwerken in een smoothie.

 

Serveren

 

Dit zelfgemaakte labneh-recept is een alternatief voor roomkaas (een beetje lichter misschien). Je kunt het zeker op sandwiches smeren of het gebruiken zoals roomkaas. Doe het op de Midden-Oosterse manier: lepel het in een kom met een scheutje uitstekende olijfolie en gegarneerd met een royale hoeveelheid za’atar kruiden. Of serveer het als onderdeel van een tafel vol met mezze.
Als je eenmaal thuis labneh hebt gemaakt, ben ik ervan overtuigd dat je er veel manieren zult vinden om ervan te genieten!
Gebruik het als dip met wat platbrood, serveer het als saus bij lamsvlees, gebruik het bij deze geroosterde groenten met groene chili-olie of maak er een heerlijke cheesecake mee.

 

Bewaren

 

Bewaar zelfgemaakte labneh in de koelkast in een goed gesloten bakje gedurende maximaal 2 weken. Om je labneh beter te bewaren, kun je er balletjes van maken die elk ongeveer 1 eetlepel groot zijn. Doe de balletjes in een grote gesteriliseerde, luchtdichte pot en giet er extra vergine olijfolie over. Dek de pot goed af en laat hem in de koelkast staan.

 

Vervangen

 

Eigenlijk wil je labneh niet vervangen, de smaak en structuur is lastig te evenaren. Natuurlijk kun je dikke kwark vermengen met wat zout, maar de smaak en het resultaat zullen toch echt anders zijn.

 

Extra nodig: zeef, schaal of kom (waar de zeef op past), (thee)doek, schoon en koud gespoeld

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Labneh maken: